Je bevindt je hier:

Beeld en Geluid bij je thuis

Ook vanuit huis kun je genieten van onze collectie! Bekijk nostalgische televisie, mooie docu’s, (korte) films en meer via onze online kanalen en lees interessante mediaverhalen.

Campagnebeeld Beeld en Geluid bij je thuis

Het jaar 2020 is spraakmakender dan ooit. Schoolkinderen krijgen gestreamd onderwijs, we videobellen ons een slag in de rondte, geïsoleerde ouderen worden telefonisch ondersteund, kunstenaars brengen cultuur via geïmproviseerde TV-zenders, theatergroepen streamen voorstellingen, DJ's organiseren online raves, sporters delen workouts en noem zo maar op. In deze bijzondere periode is Beeld en Geluid ook bij je thuis. Met mooie programma’s uit onze collectie en verhalen over media. 

Zeg eens AAA ploeg op de bank!

Bekijk de collectie vanuit huis

Heimwee TV

In samenwerking met de NPO brengen wij Heimwee TV, met legendarische programma’s die het (terug)kijken waard zijn nu velen aan huis gekluisterd zijn. Met onder andere Floris, André van Duin, Zeg ‘ns Aaa, Koefnoen en nog veel meer.

Bekijk Heimwee TV

Meer uit het archief

Op ons YouTube-kanaal vind je uren collectiemateriaal. Verlies jezelf in de vele merkwaardige nieuwsitems, historische tijdsbeelden, indrukwekkend oorlogsmateriaal en grappige curiosa.

Virtuele tour door de experience

VR Tour experience

De Beeld en Geluid experience is gesloten en maakt plaats voor een spiksplinternieuw museum. Wil je nog één keer die plek bezoeken waar je dat spetterende optreden gaf, die bloedstollende achtervolgingsscène opnam, dat onhandige Buurman en Buurman filmpje maakte, erachter kwam hoe mediawijs je bent, voorspelde hoe de toekomst eruit ziet of je eigen radioprogramma maakte? Het kan! Loop virtueel door de experience met deze VR Tour!

Neem een kijkje!
Auto op z'n kop, still uit Alleman

Alleman (Haanstra, 1963)

Parels uit het archief

Sommige films zijn het waard om door iedereen gezien te worden. Daarom tonen we hier een selectie films die genomineerd zijn voor een Oscar, of er zelfs een gewonnen hebben! Bekijk een prachtige animatiefilm van Børge Ring en drie films uit het oeuvre van meesterfilmer Bert Haanstra. Geniet van het alledaagse leven in de jaren 60 in Alleman, bewonder het handwerk in Glas of ontdek hoe weinig we eigenlijk verschillen van verschillende dieren in Bij de beesten af.

Benieuwd naar de verhalen achter deze films van Bert Haanstra? 

Lees 'Drie filmjuwelen van Bert Haanstra'

Mediaverhalen

In deze tijden van Corona spelen media een nóg grotere rol in ons leven dan ze normaal al doen. Zo blijven we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, blijven we in contact met elkaar en weten we onszelf te vermaken. Op ons verhalenplatform TILT vertellen we verhalen met en over deze media. Hoe hebben de media het sporten veranderd? Of is het erg dat we vergroeid zijn met onze telefoon? Hoe lang bestaan memes al en waarom zijn ze zo succesvol? Ontdek het op TILT!

Rutte bij een persconferentie over corona

Waar is de perskamer?

Je moet de afgelopen tijd onder een steen hebben geleefd, wil je geen persconferentie van minister-president Rutte hebben gezien. Dat dit nu zo vaak gebeurt, is uitzonderlijk. Conferentie-waardig nieuws vindt steeds meer een weg naar andere media dan televisie en hoogwaardigheidsbekleders weten hun weg digitaal ook beter te vinden. Daarom vragen wij ons af, waar is de perskamer gebleven? 

Bekijk TILT
Feestgangers in Haren

Waar is het feestje?

Vrijdag 21 september 2012. Het ludiek bedoelde Facebook-event Project X Haren loopt volledig uit de hand. Hoe kon dit gebeuren? En hoe was het in de tijd toen er er nog geen social media bestonden? Konden de traditionele media ook spontaan veel mensen op de been te brengen? En liep dit ook uit op chaos?   

Bekijk TILT


 

Still Media in Crisistijd met Harm Edens

Media in crisistijd

Met Harm Edens

Leven in en met de media in tijden van corona: shows zonder publiek, nieuwe opnamemethoden en uitzendschema’s… Er is nogal wat veranderd. Wat precies? Ontdek het iedere vrijdag met Harm Edens!

Media in crisistijd wordt gerealiseerd mede dankzij de steun van de deelnemers van de VriendenLoterij.
 
Bekijk de video's
Radio Veronica: de boot die popt!

Onze conservatoren

Benieuwd naar de verhalen achter de collectie? Onze conservatoren geven hun bijzondere blik op de collectie en vertellen hun eigen verhalen over allerlei verschillende onderwerpen. Van Annie M.G. Schmidt tot Radio Veronica!

Bekijk de video's
Kinderen op iPad

Voor de kids

De hele dag thuis zitten kan best saai worden.. Daarom helpen wij je een beetje op weg om lekker aan de slag te gaan met het maken van je eigen rap of zelf een grappige meme te bedenken. Laat je creativiteit de vrije loop!
Gebruik jij vaak emoji? Test dan ook je kennis met quizjes en een puzzel.

Print bovenstaande werkbladen uit zodat je ook kunt schrijven/strepen/vinken 📝😊
Beeld en Geluid in Minecraft

Beeld en Geluid in Minecraft nagebouwd door Lotte Belice Baltussen en Hay Kranen

Beeld en Geluid in Minecraft

Tóch door ons gebouw lopen terwijl we gesloten zijn? Het kan virtueel in Minecraft! En dat dankzij het harde werk van oud-collega’s Lotte Belice Baltussen en Hay Kranen. Loop door het atrium, snack iets in het restaurant, neem een kijkje in ons kantoor (en ontmoet onze directeur) of laat je creativiteit de vrije loop en ontwerp ons nieuwe museum! We zijn benieuwd naar jouw creatie 😉.

Download de map
Google Arts & Culture_Idzerda_Monsterkamer_Bolwerk

Online exposities

Wist je al dat Google een plek heeft voor digitale tentoonstellingen? Op Arts & Culture kun je vier online exposities van ons bezoeken. Zoals die over Idzerda, de eerste radio-omroeper, radio's en andere technische schoonheid. Allemaal gewoon te bezoeken vanuit het gemak van je eigen huis. 

Bezoek de tentoonstelling

Iedere dag Beeld en Geluid

Iedere dag plaatsen we mooi archiefmateriaal, weetjes, quizzen en meer op onze social media-kanalen. Volg jij ons al overal? 

Beeld en geluid Facebook icon Beeld en geluid Instagram icon Beeld en geluid youtube icon Beeld en geluid Twitter icon

Beeld en Geluid bij je thuis wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.