You are here:

100 jaar radio

Radio is springlevend. Dat is de boodschap die Beeld en Geluid dit jaar uitdraagt, in aanloop naar de honderdste verjaardag van de radio in Nederland op 6 november 2019. Met een grootse radiocollectie laat Beeld en Geluid de relevantie van het medium door de jaren heen zien én horen tijdens diverse festiviteiten die zich in het najaar van 2019 afspelen.

100 jaar radio bij Beeld en Geluid

Springlevend en innovatief

Van De bonte dinsdagavondtrein en de Top 2000 tot verslaggeving van 9/11 en de historische tocht van De Uiver: radio is een medium dat zowel de massa als het individu in vervoering en beweging brengt. Bovendien weet het medium zich voortdurend aan te passen aan veranderende sociale, culturele en technologische omstandigheden. Zo is radio met de komst van SmartRadio, podcasts en online radio bezig met een enorme innovatieslag. Reden genoeg om het maken van radio en het belang van het medium centraal te stellen in de viering van honderd jaar radio.

100 jaar radio wordt gerealiseerd mede dankzij de steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Radio laat zich horen bij Beeld en Geluid

Vanaf oktober 2019 staat Beeld en Geluid geheel in het teken van radio, met verschillende activiteiten tijdens de Dutch Media Week, rond jubileumdag 6 november en het afsluitende radiofeest in december: de Top 2000.

Dit is wat je zoal kan meemaken:

 

Dutch Media Week

Dutch Media Week (4 t/m 13 oktober 2019)
 

Voor elke radioliefhebber is er iets te doen tijdens Dutch Media Week. Breng een bezoek aan radiostudio’s, woon live radio-uitzendingen bij of ga in gesprek met je favoriete makers: het kan allemaal. Het hele programma, inclusief het aanbod van de Open Studio Dagen is te vinden op https://www.dutchmediaweek.nl/ .

 

 

Kinderradiofabriek

De KinderRadioFabriek (5 oktober t/m 1 maart 2020)
 

In de KinderRadioFabriek is iedereen radiomaker. Kruip in de huid van een radio-dj, presenteer het radionieuws of maak een podcast. Ontdek de geschiedenis van het medium en leer alles over haar toekomst. Een actieve belevenis voor het hele gezin. De KinderRadioFabriek is ook toegankelijk voor schoolgroepen.

Project Space

Project Space (24 september 2019 t/m 1 maart 2020)

Vanaf september staat de Project Space in het teken van Radio. In Radio Garden reis je de wereld over door de wereldbol te draaien en te luisteren naar radiozenders van overal en nergens. Met RE:VIVE komen electronische muziek en materiaal uit ons archief samen en creëer je zelf nieuwe muziek. En Hertzian Landscapes is een interactieve live-visualisatie van het radio spectrum. In deze immersieve installatie van ontwerper en kunstenaar Richard Vijgen stap je in een landschap dat normaal gesproken onzichtbaar blijft.  

Top 2000

De Dag van de Radio (6 november 2019)
 

Op 6 november is het precies 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda zijn eerste radio-uitzending verzorgde vanuit Den Haag. NPO Radio 1 en Beeld en Geluid presenteren daarom op deze datum de Dag van de Radio. Met het Forever Radio Symposium over de toekomst van het medium, de lancering van het 100 Jaar Radio kijk- en hoorspel Stemfraude, de presentatie van het boek ‘Honderd jaar radio’ van Huub Wijfjes, live radio uitzendingen en de bekendmaking van de Onvergetelijke Luisterlijst: de 100 belangrijkste radiofragmenten uit de afgelopen eeuw, gekozen door de luisteraar.

Internationale Radio Conferentie (7 en 8 november 2019)
 

Op donderdag 7 en vrijdag 8 november organiseert Beeld en Geluid The International Perspective on a Radio Centenary, een internationaal congres over de geschiedenis van de (Nederlandse) radio. Wetenschappers en radio-geïnteresseerden zijn welkom om deel te nemen aan diverse sessies over de ontwikkeling van de programmering van nieuws, muziek en sport op de radio en internationale uitzendingen door gerenommeerde internationale sprekers als prof. Kate Lacey van University of Sussex en prof. Michele Hilmes van University of Wisconsin-Madison.

Top 2000
 

Kers op de taart van de 100 jaar Radio festiviteiten is - hoe kan het ook anders - de Top 2000. Van woensdag 25 december tot en met dinsdag 31 december zendt NPO Radio 2 weer live uit vanuit het Top 2000 Café in Beeld en Geluid.