Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Coming of Age: Arabische lente

Politicoloog, schrijver en programmamaker Mounir Samuel spreekt op 26 januari 2021 als hoofdgast tijdens de Henriette van Lynden-lezing over jongeren en 10 jaar Arabische Lente.

Politicoloog, schrijver en programmamaker Mounir Samuel spreekt op 26 januari 2021 als hoofdgast tijdens de Henriette van Lynden-lezing over jongeren en 10 jaar Arabische Lente.

Arabische lente

Toen tien jaar geleden de Arabische Lente begon in landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, leefde onder veel jongeren hoop op verandering en een betere toekomst. Wat betekende een decennium vol onrust voor jongeren die opgroeiden in die regio, en in Europa? Die vraag staat centraal tijdens de Henriette van Lynden-lezing: Coming of Age – Tien jaar Arabische Lente.

De Henriette van Lynden lezing wordt dit jaar georganiseerd door de directie Noord-Afrika en Midden-Oosten (Ministerie van Buitenlandse Zaken) in samenwerking met Beeld & Geluid Den Haag.

Hoofdgast Mounir Samuel spreekt vanuit persoonlijke betrokkenheid en ervaring over onderwerpen die jongeren daar én hier beroeren: gender, positie van vrouwen in de samenleving, onderwijs en arbeidskansen, migratie en persvrijheid.
Samen met een panel van young professionals uit diplomatie, wetenschap, ontwikkelingssamenwerking en ondernemerschap kijkt hij terug op sleutelmomenten, bespreekt de actuele stand van zaken én blikt vooruit op een mogelijke toekomst. Het programma staat onder leiding van debatleider Naeeda Aurangzeb.

Programma

19:30 uur Start livestream
19:35 uur Openingswoord Said Fazili, waarnemend directeur DAM, Ministerie van Buitenlandse Zaken
19:40 – 20:30 uur Interview Mounir Samuel door Naeeda Aurangzeb
  Pauze
20:40 – 21:30 uur Panelgesprek tussen Mounir Samuel en Nora Stel (Radboud
University), Wies Maas (Vluchtelingenwerk), Theodore Klouvas (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), Noor Cornelissen (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Hajar Yagkoubi (voorm. lid Nationale Jeugdraad VN)

Henriette van Lynden

De Henriette van Lynden-lezing draagt de naam van, en is opgedragen aan, Henriette van Lynden-Leijten, de voormalige directeur Noord-Afrika en Midden- Oosten van Buitenlandse Zaken en ambassadeur. Tijdens haar directeurschap startte zij een jaarlijkse publiekslezing over deze regio. Ook na haar vertrek zette de directie dit initiatief voort. Na het overlijden van Henriette van Lynden in 2010 wordt deze lezing in memoriam aan haar opgedragen.

Het (overwegend Nederlandstalige) programma wordt live uitgezonden via het online platform Vanuit Beeld & Geluid Den Haag.