Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Dag van de Persvrijheid Online

Tijdens dit evenement spreken journalisten, experts en beleidsbepalers over de stand van de persvrijheid onder autoritaire regimes in het buitenland en de polariserende democratische samenleving in Nederland.

Tijdens dit evenement spreken journalisten, experts en beleidsbepalers over de stand van de persvrijheid onder autoritaire regimes in het buitenland en de polariserende democratische samenleving in Nederland.

Campagnebeeld Dag van de Persvrijheid met Olaf Koens

Het evenement is gekoppeld aan de International Press Freedom Day (ieder jaar op 3 mei), waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van een vrije, onafhankelijke pers en de veiligheid van journalisten. Dag van de Persvrijheid Online is een initiatief van het Persvrijheidscomité en deze wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag.

Ter aanvulling op het programma van de Dag van Persvrijheid vindt op maandag 3 mei in samenwerking met de Röportaj en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) om 16:00 uur een online debat plaats over vluchtelingjournalisten uit Turkije.

Programma

10:00 uur

Welkom door Marjolein Koster (Freelance journalist) en Ivar Lingen (Den Haag FM)

10:05 uur

Reflectie op ontwikkeling van de persvrijheid en persveiligheid in het afgelopen jaar door Bahia Tahzib-Lie (Mensenrechtenambassadeur ministerie van Buitenlandse Zaken) en Marcel Gelauff (hoofdredacteur NOS Nieuws)

10:20 – 10:50 uur

Persvrijheidslezing Journalistiek in tijden van polarisatie – over bruggenbouwers en zondebokken door filosoof en journalist Bart Brandsma

10:50 – 11:15 uur

Polarisatie en intimidatie van journalisten in Nederland
Gesprek over de actuele situatie in Nederland met Paul van den Bosch (hoofdredacteur regio AD), Yesim Candan (Columnist RTL Nieuws) en Brian van der Bol (Omroep West).

11:15 – 11:35 uur

De situatie in Wit-Rusland
Gesprek met Wit-Russische journaliste [anoniem] die deelneemt aan het Shelter City programma, Sebastiaan van der Zwaan (directeur Justice and Peace) en Maryia Sadovskaya-Komlach (Free Press Unlimited). (gesprek zal deels in het Engels gevoerd worden)

11:35 – 12:00 uur

Onafhankelijke journalistiek in Zuid-Oost Europa en het Midden Oosten
Gesprek met Olaf Koens (Midden-Oosten correspondent RTL Nieuws) en Kati Piri (Tweede Kamerlid en voormalig Europarlementariër en Turkije-rapporteur) over de ontwikkelingen in deze regio en over noodzaak, de mogelijkheden en de moeilijkheden om vanuit Nederland onafhankelijke journalisten in deze landen te ondersteunen.

Sprekers