You are here:

De grens van de grap

Waarom lig je bij de ene meme of satirische sketch dubbel van het lachen maar word je boos om de ander? Satirische humor is soms bijtend of baanbrekend, dan weer luchtig. Satire is lachen, maar doet soms ook wat pijn. En wat heeft persvrijheid met satire te maken? In deze workshop buigen leerlingen zich over deze vragen en ontdekken ze waar hun eigen grenzen liggen.

Satire is een belangrijk middel om gevoelige en maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Maar wat de een grappig vindt, kan voor een ander beledigend zijn. Zitten er grenzen aan satire? En hoe zit dat in andere landen? In deze workshop leren we wat het betekent om te mogen zeggen en schrijven wat je wilt. 

De grens van de grap laat leerlingen via herkenning en hilariteit nadenken over het belang van satire voor een vrije en open samenleving. De workshop leert leerlingen beeldtaal van satire te interpreteren, de bedoeling van de maker te herkennen en betekenis te geven.
De workshop is drieledig. Een plenair inhoudelijk en interactief deel waarin we ingaan op wat satire is en een opdracht om zich het thema eigen te maken. Afsluitend ontdekken de leerlingen waar de eigen satire-grenzen liggen en die van hun klasgenoten. Welke persoonlijke waarden zijn verbonden aan jouw grenzen? Waar komen deze waarden vandaan en waarom kwetsen zij jou wel en de ander niet?

Praktische informatie

Deze workshop bieden wij ook aan op locatie. Neem voor meer informatie en het bespreken van de mogelijkheden contact op met de afdeling Boekingen en Evenementen.

  • Geschikt voor VO leerlingen en MBO-studenten

  • Duur: 2 uur + evt. aansluitend experience-bezoek

  • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen

  • Prijs: €250 per groep
    - Inclusief experience: toeslag van €5 per leerling
    - Op locatie: bijkomende reiskosten

  • Voorbereiding: download de handleiding voor de begeleiders

 

Nu boeken

Vul onderstaand formulier in om deze workshop aan te vragen. Heb je vragen, neem dan contact op met onze afdeling Boekingen en Evenementen.

T 035 – 677 5444 (maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur)
E evenementen@beeldengeluid.nl

Locatie
We komen graag bij je langs op school om onze workshops en masterclasses te geven. Hiervoor rekenen wij de volgende reiskosten:
tot 25 km € 25
25 - 50 km € 50
50 - 100 km € 75
meer dan 100 km € 100
Gewenst programma
Vul alleen meerdere programma's in wanneer je deze met elkaar wilt combineren op één dag. Neem contact op met onze afdeling Boekingen en Evenementen als je meerdere programma's op meerdere dagen wilt boeken. Eventuele bijzonderheden kun je onderaan dit formulier noteren.
Gewenst programma (op locatie)
Vul alleen meerdere programma's in wanneer je deze met elkaar wilt combineren op één dag. Neem contact op met onze afdeling Boekingen en Evenementen als je meerdere programma's op meerdere dagen wilt boeken. Eventuele bijzonderheden kun je onderaan dit formulier noteren.
Dagdeel
Dagdeel
Geef aan om welk type onderwijs het gaat (VO, MBO, speciaal) en het niveau/leerjaar van de leerlingen.