You are here:

Workshop Fake News

Waarom zijn mensen zo makkelijk voor de gek te houden? En hoe kunnen we nepnieuws nou écht leren herkennen? De leerlingen maken kennis met de technieken en mechanismen die schuilgaan achter desinformatie en gaan zelf nepnieuws maken én verspreiden.

In deze workshop worden leerlingen getraind in het bestrijden van nepnieuws en desinformatie aan de hand van de methoden en filosofieën van onze partner DROG. De leerlingen maken kennis met de technieken en mechanismen die schuilgaan achter de wereld van desinformatie en zullen zelf nepnieuws maken én verspreiden.  Wie weet de meeste bezoekers naar de website te lokken? 

In deze workshop werken we volgens de methoden en filosofieën van onze partner DROG. Deze zijn gebaseerd op de resistentietheorie of inoculatietheorie: het idee dat mensen kunnen worden “gevaccineerd” tegen valse informatie door ze een afgezwakte versie van een bericht voor te schotelen. Samen met de Universiteit van Cambridge heeft DROG onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze aanpak. Het bleek dat er een significante verbetering zichtbaar was bij de testpersonen in het herkennen van nepnieuws.

Programma

 • Introductie op nepnieuws en desinformatie
 • Redactie en publicatie
 • Verspreiden en trollen
 • Nabespreken en afsluiting

Praktische informatie

Deze workshop bieden wij ook aan op locatie. Neem voor meer informatie en het bespreken van de mogelijkheden contact met ons op.

 • Geschikt voor VO leerlingen en MBO-studenten

 • Duur: 2 uur + evt. aansluitend experience-bezoek

 • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen

 • Prijs: €250 per groep
  - Inclusief experience: toeslag van €5 per leerling
  - Op locatie: bijkomende reiskosten

 • Voorbereiding: download de handleiding voor de begeleiders

De workshop Fake News wordt ook in het Engels aangeboden.

Nu boeken

Vul onderstaand formulier in om deze workshop aan te vragen. Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

T 035 – 677 5444 (maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur)
E groepsbezoek@beeldengeluid.nl

Locatie
We komen graag bij je langs op school om onze workshops en masterclasses te geven. Hiervoor rekenen wij de volgende reiskosten:
tot 25 km € 25
25 - 50 km € 50
50 - 100 km € 75
meer dan 100 km € 100
Gewenst programma
Vul alleen meerdere programma's in wanneer je deze met elkaar wilt combineren op één dag. Neem contact met ons op als je meerdere programma's op meerdere dagen wilt boeken. Eventuele bijzonderheden kun je onderaan dit formulier noteren.
Gewenst programma (op locatie)
Vul alleen meerdere programma's in wanneer je deze met elkaar wilt combineren op één dag. Neem contact met ons op als je meerdere programma's op meerdere dagen wilt boeken. Eventuele bijzonderheden kun je onderaan dit formulier noteren.
Dagdeel
Dagdeel
Geef aan om welk type onderwijs het gaat (VO, MBO, speciaal) en het niveau/leerjaar van de leerlingen.