Je bevindt je hier:

Een hommage aan een vakman: Guus Verstraete

Een jaar na zijn overlijden brachten we met familie en vrienden een hommage aan Guus Verstraete. De legendarische televisieregisseur overleed in maart 2017. Merel van den Meerendonk stelde het programma samen en blikt terug.

Een jaar na zijn overlijden brachten we met familie en vrienden een hommage aan Guus Verstraete. De legendarische televisieregisseur overleed in maart 2017. Merel van den Meerendonk stelde het programma samen en blikt terug.

Foto's: Paul Ridderhof

Het begon zo mooi: regisseur Guus Verstraete zou op 26 april 2017 zeventig worden. Zou hij het leuk vinden als Beeld & Geluid hem ter gelegenheid van die mijlpaal zou eren? Nou en of, hij was bijzonder vereerd en had wel zin in een borrel met zijn familie, vrienden en collega's. Het lot besliste anders. Op 3 maart 2017 overleed Verstraete. Het bericht van zijn overlijden bereikt Beeld & Geluid een uur nadat de uitnodigingen de deur uit waren gegaan.

Een paar maanden na zijn overlijden komt de vraag, mede namens de familie, of Beeld & Geluid er voor voelt om de man en zijn oeuvre te eren. Op maandag 12 februari is het dan zover: de hommage aan Guus Verstraete.

Maanden van planning en productie gaan er aan vooraf. Er is veel contact met zijn dochter Dany Verstraete. Voor informatie en om ervoor te zorgen dat de hommage de juiste toon krijgt. Er mag worden gehuild maar er moet ook zeker worden gelachen. De ideale tafelgasten en presentator tekenen zich al snel af – mensen die leuk en liefdevol kunnen vertellen over Verstraetes werkend leven in de verschillende fasen van zijn carrière. Uren aan programma's die Verstraete regisseerde worden bekeken, op zoek naar mooie fragmenten die illustratief zijn voor zijn oeuvre.

Paul Ridderhof 12feb18 (1432).jpg

De zaal zit bomvol familie, vrienden, collega's en andere geïnteresseerden. Presentator Paul de Leeuw voert de tafelgesprekken in twee rondes. In de eerste ronde praat hij met producent Joop van den Ende, komiek André van Duin en presentator Ron Brandsteder. Van Duin is de eerste van hen die met Verstraete in aanraking komt, toen hijzelf beginnend komiek was en Verstraete nog dollyduwer (een dolly is het karretje waarop destijds de camera kon worden voortbewogen). Het eerste tv-programma dat ze samen maken is 'Een avondje teevee met André', waaruit een fragment (in zwart-wit) wordt getoond.

Met Van den Ende maakt Verstraete de grote amusementsprogramma's als de 1-2-3 Show, Wedden dat..?, Ron's Honeymoonquiz, de Surprise show en de Soundmixshow. Van den Ende laat een fragment zien uit de 1-2-3 Show: een tapdansnummer uitgevoerd door acteur Willem Nijholt en een twintigtal danseressen. Het illustreert Verstraetes vakmanschap als regisseur, want niets is moeilijker te regisseren dan zo'n groot dansnummer. In een slotakkoord, later op de middag, stelt Van den Ende emotioneel vast dat hij, en velen met hem, nooit zo ver hadden kunnen komen zonder Guus Verstraete.

We hadden nooit zo ver kunnen komen zonder Guus Verstraete.

Brandsteder komt in 1985 naar 'Aalsmeer' en maakt met Verstraete de laatste serie van de Showbizzquiz en vooral Ron's Honeymoonquiz, waaruit een fragment met Van Duin in de hoofdrol.

De tweede gespreksronde focust meer op de verhalen achter de schermen, in de periode na 'Aalsmeer'. Met tafelgasten Bart Buiter, editor en cameraman, regisseur Henk van Engen en cameraman Julian Marks, praat De Leeuw over hoe Verstraete was als regisseur. Heel bijzonder zijn de beelden en geluiden die Van Engen heeft opgenomen en bewaard van Verstraete in de regieruimte. Tijdens een opname van Mooi! Weer De Leeuw geniet hij, tijdens het geven van regie-aanwijzingen, zichtbaar van wat De Leeuw doet in de studio. Maar het indrukwekkendst is de opname die Henk van Engen maakte tijdens de finale van de Soundmixshow in 1996. In een split screen is te zien hoe het tv-beeld (links) tot stand komt door het werk van cameraman Alex Bordewijk (rechts), terwijl Verstraetes voice-over de aanwijzingen – en complimenten – naar zijn cameramensen roept. Uit de gesprekken komen twee rake typeringen van Verstraete duidelijk naar voren. Ten eerste Verstraetes loyaliteit naar de mensen in zijn team. Hij erkende het talent van zijn mensen en liet hen daarin excelleren. Maar bovenal had Verstraete enorm veel plezier in zijn werk. Hij genoot van televisie maken en was er ook niet vies van om af en toe zelf voor de camera te verschijnen, met een enorme dosis humor en zelfspot.

Het slot van de hommage aan Guus Verstraete is bijzonder en emotioneel. Had Verstraete nog geleefd dan had hij graag een fragment uit de marathonuitzending van Mooi! Weer De Leeuw terug gezien. Daarom wordt de zaal getrakteerd op een stukje uit het hilarische optreden van een  moppentapper uit die show. Joop van den Ende sluit af met een dankwoord aan Verstraete en de zaal barst spontaan uit in een emotionele staande ovatie. Voor Guus Verstraete.