Je bevindt je hier:

Open Media Art: Ontmoet de vijf jonge kunstenaars die aan de slag gaan bij Beeld & Geluid


Op dinsdag 17 mei vond de kick-off van het Open Media Art project plaats bij Beeld & Geluid in Hilversum. Voor de eerste keer ontmoetten vijf jonge kunstenaars en ontwerpers elkaar om kennis te maken met elkaar en het project. Gedurende een werkperiode van acht maanden gaan zij aan de slag met de audiovisuele collectie van Beeld & Geluid om nieuw werk te creëren. Hierbij worden zij ondersteund door werknemers van het archief en externe experts uit de kunstsector.

Open Media Art is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, dat in april in samenwerking met het Stimuleringsfonds een open oproep plaatste voor makers met een affiniteit voor audiovisueel werk. Op de oproep hebben 34 mensen gereageerd, waaruit vijf makers zijn geselecteerd. In het kader van Open Media Art zullen (in willekeurige volgorde)  de volgende makers van start gaan met een werkperiode in het archief:

Anna Klevan

Anna is documentairebeeldmaker en is in 2015 afgestudeerd in de richting fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Met de fotocamera als haar voornaamste gereedschap onderzoekt ze in haar werk hoe media en beeld een verband hebben met identiteit en het zelfgevoel.  Zo deed zij onder andere onderzoek naar “the most quoted man in the news”, Greg Packer, en maakte daar een publicatie over:
De meest geciteerde man is abnormaal gewoon (Rob Wijnberg, De Correspondent, 2015).

Elki Boerdam

Elki is beeldonderzoeker en is daarbij op zoek naar de betekenis, de waarde en de communicatieve eigenschappen van beeld. In 2011 studeerde zij af aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam in de richting grafisch ontwerp. Sindsdien werkt zij als freelance beeldonderzoeker en -redacteur. Hierbij analyseert en bewerkt zij beelden die ze on- en offline vindt, zowel fotografisch als videografisch, om ze daarna in haar werk te herdefiniëren.

Tereza Ruller

Tereza is grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar. In 2012 is zij afgestudeerd in de richting beeldende kunst aan VUT Brno in Tsjechië waarna zij in 2015 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst haar bachelor haalde in grafisch ontwerp. Ze gebruikt het vak grafisch ontwerp in de breedste zin in van het woord, onder andere in de vorm van performance art en werken welke zicht richten op sociale interactie. In 2014 won ze eerste prijs van het Ministerie van Financiën voor haar lyric video Budget Cuts.

Bram Bogaerts en Robin Smits (Superposition)

Bram Bogaerts en Robin Smits hebben samengewerkt bij grafisch designstudio LUSTLab en hebben beiden gestudeerd aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Zij werkten o.a. samen aan de interactieve installatie Beaufort’s Poetry in Den Haag. In 2015 hebben Bram en Robin samen het ontwerpstudio Superposition opgericht waarbij ze belevingen ontwerpen welke technologie persoonlijker maakt en dichter bij de mens brengt.

Deze vijf makers zullen de aankomende maanden een nieuw werk maken op basis van een deel van de collectie van Beeld & Geluid dat beschikbaar is voor hergebruik. Dit materiaal wordt beschikbaar gesteld via de platforms Open Beelden en Geluid van Nederland. De makers zullen de content onderzoeken en nieuwe waarde geven door middel van hun artistieke visie. Tijdens dit proces worden zij ondersteund door zeven externe experts bestaande uit:

In het voorjaar van 2017 zullen de uitkomsten van hun proces te zien zijn bij Beeld & Geluid en online. In de tussentijd zal hun proces te volgen zijn op de website van Open Media Art via blogposts en verslagen.

Meer Informatie