Je bevindt je hier:

Geschiedenis van televisie, radio en andere media

Wil je een spreekbeurt of werkstuk maken over de geschiedenis van televisie, radio en andere media? Beeld & Geluid heeft een aantal bronnen op een rijtje gezet waar je meer informatie kan vinden.

Foto: bezoek aan NTS

Bezoek aan NTS, 19-10-1963 (NTS). Archief Beeld & Geluid, catalogusnr. FTA001027830, fotonr. 4.

Beeld & Geluid wiki

In de Beeld & Geluid wiki vind je heel veel informatie over de geschiedenis van radio en televisie, over beroemde personen en over de organisaties en mensen die programma's, films en video maken.

Naar de wiki
Een eeuw van beeld en geluid

Een eeuw van beeld en geluid

Het boek Een eeuw van beeld en geluid. Cultuurgeschiedenis van radio en televisie in Nederland is een handboek over de Nederlandse radio- en televisiegeschiedenis. Het boek geeft een overzicht van de mediageschiedenis van Nederland in de 20e eeuw. Je kunt het boek eventueel bij ons in Hilversum komen inkijken.

Meer over het boek
Documentaire

Herman van der Horst aan het werk (1954). Bron: Harry Pot/Anefo, Nationaal Archief (2.24.01.09_0_906-8494)

Documentaires in Nederland

Wil je meer weten over documentaires in Nederland, dan zijn de gebundelde blogs en columns van Bert Hogenkamp over documentaire en opdrachtfilm, hun makers en audiovisuele archieven misschien wel interessant voor je: AV-Mania. Bert Hogenkamp schreef ook drie boeken over de Nederlandse documentaire film:

  • deel 1: 1920-1940 (gratis online)
  • deel 2: 1940-1965
  • deel 3: 1965-1990
Achter de schermen

Opname VARA televisiedrama over de spoorwegstaking in 1903 (1953). Bron: J.D. Noske/Anefo, Nationaal Archief. (2.24.01.03_0_905-4855)

Televisie in Nederland

Voor meer over de geschiedenis van televisie in Nederland kun je ook eens kijken bij het canonvenster Televisie in de Canon van Nederland. 

Naar het venster
Idzerda

PCGG zender. Collectie Beeld & Geluid.

Idzerda, de eerste radio-omroeper

Tot slot heeft Beeld & Geluid een online tentoonstelling over de man die als eerste radio uitzond: Hanso Idzerda. Die uitzending zo'n 100 jaar geleden! De online tentoonstelling gaat vooral over het begin van de radio.

Naar de tentoonstelling
Tijdschrift

Tijdschrift voor Mediageschiedenis

Als je nog veel meer wil leren over de geschiedenis van de media dan kun je eens kijken bij het Tijdschrift voor Mediageschiedenis. Dat is een wetenschappelijk tijdschrift, dus misschien wel wat lastig voor beginners, dat twee keer per jaar gratis online gepubliceerd wordt.

Naar TMG