Je bevindt je hier:

Open call Field Recordings in tijden van corona

Minder vliegverkeer, auto’s, treinen en mensen op straat; de wereld klinkt anders tijdens een pandemie. Om de coronaperiode ook in geluid te kunnen bewaren en in de toekomst beschikbaar te maken voor onder andere hergebruik, onderzoek en presentatie, starten we de komende maanden met het inzamelen van geluidsopnames.

Minder vliegverkeer, auto’s, treinen en mensen op straat; de wereld klinkt anders tijdens een pandemie. Om de coronaperiode ook in geluid te kunnen bewaren en in de toekomst beschikbaar te maken voor onder andere hergebruik, onderzoek en presentatie, starten we de komende maanden met het inzamelen van geluidsopnames.

Man met microfoon langs weg waar motorrijder langsgaat

Overal ter wereld ziet het leven er momenteel heel anders uit. Door de coronavirus pandemie is het dagelijks leven bijna tot stilstand gekomen. Miljoenen mensen zijn verplicht of worden geadviseerd in quarantaine te blijven en mogen hun huizen alleen verlaten wanneer strikt noodzakelijk. Deze beperkte mobiliteit heeft gezorgd voor grote veranderingen, van afname van milieuvervuiling tot enorme toename van internetverkeer. Overal ter wereld gaat het nog maar over één onderwerp en, hoewel niet altijd opgemerkt, worden we tegelijkertijd als wereld verenigd. Want deze pandemie laat geen continent onberoerd, Antarctica uitgezonderd. 

Een ander gevolg van deze pandemie is dat de wereld anders klinkt. In Nederland is er nauwelijks nog vliegverkeer, treinen rijden minder vaak, autoverkeer is minimaal, toeristen zijn er niet meer en normaal drukke straten zijn tijdens de middaguren soms stiller dan in de vroege ochtend. Onze wereld klinkt anders en dat is belangrijk om te erkennen en niet te vergeten. Daarom wil het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid professionals, hobbyisten, beginners en experts aansporen om veldopnames te maken van de wereld om hun heen. Dat kan het geluid zijn tijdens een wandeling (op gepaste afstand van anderen), het geluid vanuit de tuin, vanaf het balkon, het dak of zelfs geluiden van in huis. 

Beeld & Geluid gaat deze geluidsopnames de komende maanden verzamelen zodat ze bewaard blijven. Daarbij stimuleren we dat deze geluiden gratis beschikbaar worden voor hergebruik door makers, onderzoekers en anderen, zoals eerder is gedaan in het project Het Geluid van Nederland. Het archiveren van deze geluiden gaat gepaard met andere coronavirus gerelateerde initiatieven van Beeld & Geluid. Zo kunnen we in de komende jaren deze coronavirus-periode volledig en grondig kunnen presenteren aan het publiek.

In de komende weken gaan we uit de doeken doen hoe makers hun geluiden op een gestructureerde manier kunnen aanbieden aan Beeld & Geluid. Beeld & Geluid werkt samen met Rewire Festival en FIBER Festival voor nieuwe artistieke interpretaties van deze geluiden en met medewerkers van de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden voor gerelateerd academisch onderzoek.

Als je zelf maker van veldopnames bent, met ons in contact wil komen en overweegt je geluidencollectie te delen met Beeld & Geluid, neem dan contact op met Gregory Markus of deel je geluiden via onderstaand formulier

Campagnebeeld Verhalen uit het hart

Verhalen uit het hart ❤️

De coronacrisis is/was een bijzondere, heftige en indrukwekkende periode voor ons allemaal. Ons leven tijdens corona zag er heel anders uit dan daarvoor. Daarom zochten wij filmpjes die een kijkje geven in jouw dagelijks leven tijdens de coronacrisis.

Bekijk de ingezonden video's