Je bevindt je hier:

Media & Onderwijs Prijs 2021

Op 6 oktober 2021 organiseerden beeldengeluidopschool.nl en LessonUp de Media & Onderwijs Prijs! Het motto: #watjijdoetboeit! Met deze prijs willen wij een inspirerende impuls geven aan de expertise over digitale didactiek en het gebruik van digitale media in lessen stimuleren. Bekijk de winnende lessen hieronder.

Media & Onderwijs Prijs

beeldengeluidopschool.nl en LessonUp willen met de Media & Onderwijs Prijs een inspirerende impuls geven aan de expertise over digitale didactiek en het gebruik van digitale media in lessen stimuleren.

Eppo houdt zijn duimen omhoog

De winnaars zijn bekend!

De jury van de Media & Onderwijs Prijs 2021 was enorm verrast door de hoeveelheid vrolijke, experimentele voorbeelden van het gebruik van digitale media en interactie in de les. Bij de beoordeling is onder meer gekeken naar inspiratie, gebruikte media en interacties, didactische waarde én ook naar de x-factor. 

Apetrots op deze eerste editie, reiken we de Media & Onderwijs Prijs voor digitale didactiek 2021 uit aan deze vijf lessen! De winnaars krijgen een compleet verzorgd inspiratiediner bij Beeld & Geluid.

Winnaars

De jury

“Deze conversatie over digitale media in lessen is zo waardevol, dat doen we als docenten veel te weinig!” - Jury Media & Onderwijs Prijs 2021

Erik Ex

Leve de Leraar!

Videocolumn 

Erik Ex is docent geschiedenis, journalist onderwijs en schrijft o.a. voor dagblad Trouw. Beeld & Geluid op school nodigde Ex uit voor een column ter ere van de Media & Onderwijs Prijs 2021. In de videocolumn Leve de Leraar!, neemt hij ons in vogelvlucht mee langs de altijd hoopvolle belofte van het gebruik van technologie, in de loop van de geschiedenis: zal technologie de leraar ooit weten te vervangen? 

Bekijk de video

Online kennis- en inspiratiecolleges

In aanloop naar de uitreiking van de Media & Onderwijs Prijs delen experts op het gebied van digitale didactiek in online colleges hun kennis, ervaringen en tips. Deze kennis boosts van 15 minuten zijn op deze pagina - gratis - te bekijken.

Bas Haring

College 1: Filosoof Bas Haring - denk na & hou het eenvoudig!

Op een frisse en toegankelijke manier probeert filosoof Bas Haring wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat het begrijpbaar wordt voor iedereen. Bas heeft tien boeken geschreven en is hoogleraar publiek begrip van wetenschap aan de Universiteit Leiden. 

De meest prachtige digitale lesmaterialen zijn beschikbaar, zoals video’s, games, en virtual reality-applicaties. Maar is video echt beter dan een plaatje en is een game effectiever dan een klassiek verhaal? Filosoof Bas Haring laat in dit college met simpele voorbeelden en een dosis gezond verstand zien dat de wat minder fancy vormen vaak minstens zo effectief zijn.

Marisja Groen

College 2: Marisja Groen 

Na haar studie geschiedenis ging Marisja Groen aan de slag gegaan als docent. In die rol is ze zich gaan verdiepen in de positieve effecten van bewegen op het brein. Tegenwoordig is ze adjunct-schooldirecteur op het ROC Mondriaan en geeft ze workshops aan docententeams. Ook heeft ze een lessenserie voor studenten ontwikkeld. Centraal in het materiaal staat dat beweging vanuit jezelf moet komen.

Of het nu gaat om aangeleerd of automatisch gedrag: onze hersens zijn liever lui dan moe. Hoe fantastisch zou het zijn als we studenten en leerlingen leren hoe zij hun hersens op de meest effectieve manier kunnen gebruiken? Waardoor hun leerprestaties omhoog gaan en er minder voortijdige schoolverlaters zijn. In dit college word je – met resultaat – uit je eigen comfortzone gehaald. 

Evert Hoogendoorn

College 3: Evert Hoogendoorn

Strateeg, gamedesigner, onderwijsontwerper en docent. Evert Hoogendoorn is ruim 20 jaar werkzaam binnen de game-industrie en medeoprichter van de eerste gamedesignopleiding in Europa. Door de ogen van een docent en met het instrumentarium van een gamedesigner ontwikkelt hij samen met zijn team innovatief onderwijs op basis van gameprincipes.

Olivier van Beekum

College 4: Olivier van Beekum

Onderzoeker Olivier van Beekum is als docent actief in het voortgezet onderwijs op het gebied van robotica, digitale geletterdheid en projectonderwijs. Daarnaast is hij voorzitter van stichting Leaphy, een organisatie die robotica binnen het bereik van iedere leerling wil brengen, en als post-doctoral researcher actief binnen het veld van peer-to-peer robotica. 

Mensen zijn geneigd te denken in de korte termijn. We hebben niet geleerd decennia vooruit te kijken en te handelen in het belang van de lange termijn. Zou het onderwijs, de plek waar we nieuwe vaardigheden opdoen, ook een plaats kunnen worden waar we leren op de lange termijn te denken, het zogenaamde ‘kathedraaldenken’?

Jan Wolter Smit

College 5: Jan-Wolter Smit

Het streven naar dé ideale onderwijsbeleving van leerlingen en leraren is de rode draad in het leven van chief content officer en chief evangelist officer Jan-Wolter Smit. Hij is educatief auteur, oprichter van geschiedenisleraar.nl en heeft 23 jaar voor de klas gestaan. Bij alles wat hij doet, zoekt hij de optimale balans tussen inhoud, opbrengst, motivatie én innovatie.

De afgelopen periode zijn er door docenten noodgedwongen veel online lessen gegeven. Hoewel een les op afstand nooit hetzelfde zal zijn als een fysieke les hebben docenten ook zeker de voordelen van online lesgeven gezien. In dit college krijg je een blauwdruk van een online les en zie je hoe een online les een fysieke les kan versterken.