Je bevindt je hier:

Dialoog in tijden van desinformatie

Als docent bevind je je in twee werelden. Als particulier moet je, net als ieder ander, jouw weg vinden in de complexe gemedialiseerde wereld. Anderzijds heb je als professional te maken met de dagelijkse grillen van nieuws, hypes, hoaxes én daaropvolgende discussies in klaslokalen. Daar krijg je te maken met jongeren die in groeiende mate traditionele nieuwsmedia wantrouwen en zich voor hun nieuwsvoorziening liever wenden tot sociale media of - soms twijfelachtige - fora.

Docenten krijgen presentatie over nepnieuws

Via online nieuwsconsumptie worden ook jouw leerlingen blootgesteld aan polariserende, soms zelfs extremistische content en desinformatie. Jongeren beschikken niet altijd over de vaardigheden om informatie te herkennen als nepnieuws of een complottheorie. Het is dan ook steeds moeilijker om discussies of lastige gesprekken in de juiste banen te leiden, wanneer de mondige leerling spreekt vanuit zijn eigen informatie en leefwereld.  

Hoe voorkom je als docent dat je in een welles-nietes spelletje over feiten en (on)waarheden terechtkomt? Wanneer ben je normerend? Hoe zorg je ervoor dat je de regie houdt tijdens lastige gesprekken en een open, veilige dialoog voor de hele klas creëert?

Aanmelden kan via groepsbezoek@beeldengeluid.nl

Beeld & Geluid, DROG en Diversion ontwikkelden de docententraining Dialoog in tijden van desinformatie. Tijdens deze training van twee dagdelen (te volgen op één dag of verspreid over twee dagen) wordt ingegaan op de werking van (nieuws)media en desinformatie, en de gevolgen daarvan voor de maatschappij én het klaslokaal. Je leert hoe je het (mogelijk) schurende gesprek als gevolg van desinformatie en polarisatie in de klas kunt voeren en faciliteren.

Programma

 
  • 09:00 - 09:30

 Ontvangst met koffie/thee

  • 09:30 - 12:30

Interactieve sessie over de werking van (nieuws)media en desinformatie door een trainer van Beeld & Geluid Opschool

  • 12:30 - 13.30

Lunch

  • 13.30 - 16.30

Training gespreks- en dialoogmethoden door een trainer van Diversion.

  • 16.30

Afsluiting

 

 

Docenten overleggen

Praktische informatie

  • Geschikt voor: leerkrachten en docenten (in opleiding) in het po, vo, mbo, hbo.
  • Inclusief koffie/thee, lunch en het boek ‘Dialoog als burgerschapsinstrument’ met de dialoogmethodiek van Diversion.
  • De training is te boeken voor minimaal 8 personen bij Beeld & Geluid Hilversum of Den Haag maar ook op een locatie naar keuze, zoals de school. Data en prijs in overleg. Neem voor een persoonlijke offerte of meer informatie contact op met groepsbezoek@beeldengeluid.nl.