Je bevindt je hier:

Fake news en desinformatie

Hoe maken we onzin onschadelijk? Wat gaat er schuil in de wereld achter nepnieuws? Waarom trappen we allemaal in clickbait? Waarom zijn mensen zo makkelijk te bedonderen? En hoe kunnen we nepnieuws nou écht leren herkennen?

Bord met 'Fake News'

Training

In deze workshop worden studenten getraind in het bestrijden van nepnieuws en desinformatie aan de hand van de methoden en filosofieën van onze partner DROG. De studenten maken kennis met de technieken en mechanismen die schuilgaan achter de wereld van desinformatie en zullen zelf nepnieuws maken én verspreiden. Wie weet de meeste bezoekers naar de website te lokken? 

"Vaccin" tegen nepnieuws

De benadering van DROG voor deze workshop is gebaseerd op inoculatie theorie: het idee dat mensen kunnen worden gevaccineerd tegen valse informatie door ze een afgezwakte versie van een bepaald bericht voor te schotelen. Uit een gezamenlijk onderzoek van DROG en de Universiteit van Cambridge blijkt dat leerlingen zo minder vatbaar worden voor nepnieuws en dat ze alerter worden op desinformatie die in hun omgeving wordt verspreid.

Programma

  • Introductie: 15 minuten
  • Redactie: 30 minuten
  • Trollen: 30 minuten
  • Afsluiting: 10 minuten
Frans Bromet geeft presentatie in volle theaterzaal

Praktische informatie

  • Duur: 2 uur
  • Aanvang: in overleg
  • Prijs: €250 per groep
  • Groepsgrootte: 20 - 30 deelnemers (grotere groepen in overleg)

Deze workshop bieden wij ook aan op locatie.

Boek direct jullie workshop

Locatie
Is het niet mogelijk om met leerlingen naar Hilversum of Den Haag te komen, dan kunnen we een programma op locatie verzorgen. Hiervoor rekenen we €150,- reiskosten.
Gewenst programma *
Vul alleen meerdere programma's in wanneer je deze met elkaar wilt combineren op één dag. Neem contact met ons op als je meerdere programma's op meerdere dagen wilt boeken. Eventuele bijzonderheden kun je onderaan dit formulier noteren.
dagdeelkeuze
Tussen 9-12u
Tussen 13-15u
dagdeel2
Tussen 9-12u
Tussen 13-15u
Contactpersoon gegevens

Kom je er niet uit of heb je nog vragen?

Neem dan contact op met groepsbezoek@beeldengeluid.nl