Media & Onderwijs Prijs 2021
Op 6 oktober 2021 organiseerden beeldengeluidopschool.nl en LessonUp de Media & Onderwijs Prijs! Het motto: #watjijdoetboeit! Met deze prijs willen wij een inspirerende impuls geven aan de expertise over digitale didactiek en het gebruik van digitale media in lessen stimuleren. Bekijk de winnende lessen hieronder.

beeldengeluidopschool.nl en LessonUp willen met de Media & Onderwijs Prijs een inspirerende impuls geven aan de expertise over digitale didactiek en het gebruik van digitale media in lessen stimuleren.

De winnaars zijn bekend!
De jury van de Media & Onderwijs Prijs 2021 was enorm verrast door de hoeveelheid vrolijke, experimentele voorbeelden van het gebruik van digitale media en interactie in de les. Bij de beoordeling is onder meer gekeken naar inspiratie, gebruikte media en interacties, didactische waarde én ook naar de x-factor.
Apetrots op deze eerste editie, reiken we de Media & Onderwijs Prijs voor digitale didactiek 2021 uit aan deze vijf lessen! De winnaars krijgen een compleet verzorgd inspiratiediner bij Beeld & Geluid.
Winnaars
-
Sylke de Greef
Betrouwbaarheid van bronnen
School: Porteum, Lelystad
Geschiedenis, havo 1
Juryrapport: "Een uitstekend voorbeeld van een digitale les waarin gespeeld is met technologie! De les houdt leerlingen geboeid door het gebruik van timers, opdrachten en een puzzel. Ook tof dat er verschillende leerroutes zijn die aansluiten bij het kennisniveau van de leerling. De jury neemt bovendien haar petje af voor Sylke omdat ze zelf de uitlegvideo’s heeft gemaakt en daarin op een eigenzinnige manier experimenteert met ondertitels, objecten en filmt vanuit meerdere perspectieven."
-
Anne-Marie Heideveld
De Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart
School: Nuborgh College Lambert Franckens, Elburg
Nederlands, havo 4/5
Juryrapport: "Wat een originele les! Ook als leerlingen geen zin hebben om het boek te lezen, zitten ze voordat ze het zelf doorhebben diep in het verhaal. Anne-Marie koos ervoor een les te maken over het 17e-eeuwse boek ‘De Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart’ in de vorm van een digitaal storybook. De korte tekstjes die samen het verhaal vertellen, eindigen altijd met een vraag. Van ‘wat zou jij doen?’ tot ‘denk jij dat dit een geslaagde date wordt?’, waardoor het lijkt alsof de leerling zelf de verhaallijn kiest. Door leerlingen daarna een opdracht te geven als het terugschrijven van een brief aan een personage, wordt het didactisch sterk en interessant voor de leerling. Een erg leuke manier om leerlingen aan het lezen te krijgen."
-
Pallas Linssen-Van der Doorn
School: De Nassau, Breda
Beeldende Vorming, mavo/havo/vwo 1
Juryrapport: "Een vakoverstijgende, verrassende en inspirerende lessenreeks. De les start met schetsen en oefenen met potlood maar daarna gaan leerlingen flink experimenteren met technologie: van 3d-printen, tot virtual reality en 3d-hologrammen. Bijzonder! Door het goede gebruik van digitale middelen is dit een zeer inspirerende les. Ambitieus maar wel haalbaar. Mooi dat de les vakoverstijgend is: er wordt samengewerkt met het vak wiskunde, waar leerlingen de vormen waarmee zij in de Beeldende Vorming-les werken vanuit wiskundig perspectief behandelen. Een geweldig voorbeeld van een les waarin technologie verbonden wordt aan inhoud."
-
Dennis van Roekel
The grand tour of my home
School: Sintermeertencollege, Heerlen
Engels, onderbouw voortgezet onderwijs
Juryrapport: "Speels, van deze tijd en mooi vormgegeven, dat zijn enkele van de woorden die over tafel gingen toen het tijdens het juryberaad ging over deze digitale les. Dennis van Roekel maakte een lekker wegkijkende video over het thema wonen, waarmee leerlingen niet alleen het leren luisteren naar de Engelse taal, maar ook hun woordenschat vergroten. De worksheets bij de video’s, waardoor leerlingen direct gaan oefenen met het net bekeken materiaal, zijn van grote toegevoegde waarde. Leerlingen moeten bijvoorbeeld een kruiswoordpuzzel oplossen met de geleerde woorden en zelf beschrijven hoe hun huis eruit ziet. Mooi voorbeeld van een les waarbij digitale middelen ingezet worden om leerlingen geboeid te houden en stof beter te laten beklijven."
-
Maaike Zijm
De grondwetswijziging van 1848
School: OSG De Hogeberg, Den Burg
Geschiedenis, mavo 4
Juryrapport: "Een les die goed laat zien dat ‘eenvoud’ en ‘overzichtelijk’ soms uitstekende eigenschappen van een goede les zijn! Prettig rustig en didactisch zeer sterk, deze les van Maaike Zijm. Interactief door de vragen en theorie te onderbreken door korte opdrachten waardoor kennis goed verankert. Ook slim om veel verdiepingspunten toe te voegen, zo kunnen leerlingen zelf bepalen of meer kennis tot zich willen nemen. Met de polls aan het einde van de les worden de leerdoelen die aan het begin gesteld zijn getoetst, uitstekend! Een uitstekend voorbeeld van een les waarin technologie didactisch ingezet wordt."
De jury
“Deze conversatie over digitale media in lessen is zo waardevol, dat doen we als docenten veel te weinig!” - Jury Media & Onderwijs Prijs 2021

Leve de Leraar!
Videocolumn
Erik Ex is docent geschiedenis, journalist onderwijs en schrijft o.a. voor dagblad Trouw. Beeld & Geluid op school nodigde Ex uit voor een column ter ere van de Media & Onderwijs Prijs 2021. In de videocolumn Leve de Leraar!, neemt hij ons in vogelvlucht mee langs de altijd hoopvolle belofte van het gebruik van technologie, in de loop van de geschiedenis: zal technologie de leraar ooit weten te vervangen?
Online kennis- en inspiratiecolleges
In aanloop naar de uitreiking van de Media & Onderwijs Prijs delen experts op het gebied van digitale didactiek in online colleges hun kennis, ervaringen en tips. Deze kennis boosts van 15 minuten zijn op deze pagina - gratis - te bekijken.

College 1: Filosoof Bas Haring - denk na & hou het eenvoudig!
Op een frisse en toegankelijke manier probeert filosoof Bas Haring wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat het begrijpbaar wordt voor iedereen. Bas heeft tien boeken geschreven en is hoogleraar publiek begrip van wetenschap aan de Universiteit Leiden.
De meest prachtige digitale lesmaterialen zijn beschikbaar, zoals video’s, games, en virtual reality-applicaties. Maar is video echt beter dan een plaatje en is een game effectiever dan een klassiek verhaal? Filosoof Bas Haring laat in dit college met simpele voorbeelden en een dosis gezond verstand zien dat de wat minder fancy vormen vaak minstens zo effectief zijn.

College 2: Marisja Groen
Na haar studie geschiedenis ging Marisja Groen aan de slag gegaan als docent. In die rol is ze zich gaan verdiepen in de positieve effecten van bewegen op het brein. Tegenwoordig is ze adjunct-schooldirecteur op het ROC Mondriaan en geeft ze workshops aan docententeams. Ook heeft ze een lessenserie voor studenten ontwikkeld. Centraal in het materiaal staat dat beweging vanuit jezelf moet komen.
Of het nu gaat om aangeleerd of automatisch gedrag: onze hersens zijn liever lui dan moe. Hoe fantastisch zou het zijn als we studenten en leerlingen leren hoe zij hun hersens op de meest effectieve manier kunnen gebruiken? Waardoor hun leerprestaties omhoog gaan en er minder voortijdige schoolverlaters zijn. In dit college word je – met resultaat – uit je eigen comfortzone gehaald.

College 3: Evert Hoogendoorn
Strateeg, gamedesigner, onderwijsontwerper en docent. Evert Hoogendoorn is ruim 20 jaar werkzaam binnen de game-industrie en medeoprichter van de eerste gamedesignopleiding in Europa. Door de ogen van een docent en met het instrumentarium van een gamedesigner ontwikkelt hij samen met zijn team innovatief onderwijs op basis van gameprincipes.

College 4: Olivier van Beekum
Onderzoeker Olivier van Beekum is als docent actief in het voortgezet onderwijs op het gebied van robotica, digitale geletterdheid en projectonderwijs. Daarnaast is hij voorzitter van stichting Leaphy, een organisatie die robotica binnen het bereik van iedere leerling wil brengen, en als post-doctoral researcher actief binnen het veld van peer-to-peer robotica.
Mensen zijn geneigd te denken in de korte termijn. We hebben niet geleerd decennia vooruit te kijken en te handelen in het belang van de lange termijn. Zou het onderwijs, de plek waar we nieuwe vaardigheden opdoen, ook een plaats kunnen worden waar we leren op de lange termijn te denken, het zogenaamde ‘kathedraaldenken’?

College 5: Jan-Wolter Smit
Het streven naar dé ideale onderwijsbeleving van leerlingen en leraren is de rode draad in het leven van chief content officer en chief evangelist officer Jan-Wolter Smit. Hij is educatief auteur, oprichter van geschiedenisleraar.nl en heeft 23 jaar voor de klas gestaan. Bij alles wat hij doet, zoekt hij de optimale balans tussen inhoud, opbrengst, motivatie én innovatie.
De afgelopen periode zijn er door docenten noodgedwongen veel online lessen gegeven. Hoewel een les op afstand nooit hetzelfde zal zijn als een fysieke les hebben docenten ook zeker de voordelen van online lesgeven gezien. In dit college krijg je een blauwdruk van een online les en zie je hoe een online les een fysieke les kan versterken.