Je bevindt je hier:

“Het leuke van de Media & Onderwijs Prijs is dat je er zoveel inspiratie uit kunt halen.”

“Wat een originele les! Ook als leerlingen geen zin hebben om het boek te lezen, zitten ze voordat ze het zelf doorhebben diep in het verhaal.” Daarmee opent het juryrapport over de les van Anne-Marie Heideveld van het Nuborgh College Lambert Franckens uit Elburg. “Door deze les over Sara Burgerhart krijgt iedereen zin om het 17e-eeuwse boek ‘De Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart’ verder te lezen.“ En da’s best een prestatie.

Anne-Marie vertelt over de Media & Onderwijs prijs 2021

Anne-Marie vertelt over de Media & Onderwijs prijs 2021

Verbinding tussen vroeger en nu werkt bij leerlingen

De les van Anne-Marie is interactief, bevat korte tekstjes die samen het verhaal vertellen en eindigt altijd met een vraag in de trant van ‘Wat zou jij doen?’ tot ‘Denk jij dat dit een geslaagde date wordt?’ Hierdoor lijkt het alsof de leerling zelf de verhaallijn kiest. Door leerlingen daarna een opdracht te geven als het terugschrijven van een brief aan een personage, wordt het didactisch sterk en interessant voor de leerling. Een erg leuke manier om leerlingen aan het lezen te krijgen.

Anne-Marie Heideveld geeft Nederlands aan havo 4 en 5. Ze zag de oproep voor de Media & Onderwijs Prijs vorige jaar via Facebook voorbij komen en dacht direct aan deze les. Niet alleen omdat ze wilde winnen, maar vooral omdat haar les met anderen wil delen. Ze snuffelt daarom zelf ook regelmatig op de facebookpagina Leraar Nederlands. Leuke ideeën komen daar regelmatig voorbij en daar laat ze zich graag door inspireren.

Deze lessenserie had ze zelf al op haar eigen school samen met haar collega’s uitgeprobeerd. Iedereen was er enthousiast over, niet in de laatste plaats ook haar leerlingen. Juist omdat er in de les verbinding wordt gelegd tussen iets heel ouds, namelijk literatuurgeschiedenis, en iets vernieuwends, namelijk een storybook, leek het voor hen alsof het verhaal zich op die dag zelf afspeelde. De leerlingen hebben elke keer eigen keuzes:

“Het verhaal is van Sara Burgerhart vindt 4 havo helemaal niet interessant, maar het hoort er wel bij. Maar door het storybook kunnen ze het verhaal ze zelf bepalen. Na een stukje tekst krijgen ze drie keuzes en dat vonden de leerlingen leuk. En ze hebben het verhaal in ieder geval onthouden! Dat was mijn doel.“

Uitdagend & creatief

“Ik probeer vaker op een creatieve manier mijn lessen leuker te maken. Nederlands is niet altijd favoriet bij de leerlingen, dus ik moet manieren vinden om ongemotiveerde klassen iets te leren. Sommige docenten doen alles al jarenlang hetzelfde uit een boek. Dat helpt niet om leerlingen enthousiast te krijgen. Corona heeft het ook wel een boost gegeven, maar ik vind het sowieso leuk om digitale tools in te zetten. Al is het maar aan het begin van de les met een quizje. Het doel is altijd dat je de leerlingen erbij betrekt." 

Hou het klein en kijk vooral al wat anderen gedaan hebben

"Als je er zelf nog niet zoveel ervaring mee hebt zou ik zeggen… begin klein. Al heb je maar vijf minuutjes in de les om bijvoorbeeld een vraag te stellen waarbij de antwoorden van de leerlingen op het bord komen te staan. Ik zou als tip willen geven om op zoek te gaan naar makkelijke manieren. 

En het leuke van de Media & Onderwijs Prijs is dat je van andere docenten kunt zien wat zij doen en dat je er dan zoveel inspiratie uit kunt halen. Ook al zie je het zelf niet zitten om iets te ontwikkelen, je kunt het wel gebruiken van een ander. Je hoeft niet altijd zelf iets te ontwikkelen. Dat docenten elkaar op deze manier kunnen vinden en helpen vind ik het mooie van de prijs.” 

Bekijk hier de digitale les "De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart in vogelvlucht"

Meld je direct aan voor de Media & Onderwijs Prijs 2022

Heb je geen link, maar bijvoorbeeld een PDF? Upload die dan in de vraag hieronder
Slechts één bestand.
512 MB limiet.
Toegestane types: jpg, png, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, rar, sit, svg, tar, zip.