You are here:

Vacature: Technisch Projectleider data-aggregatie

Deel jij onze passie voor open data en heb je affiniteit met de culturele erfgoedsector? Wij zijn op zoek naar een Technisch Projectleider data-aggregatie voor meerdere informatiemanagement-gerelateerde projecten van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en de aansluiting hiervan op de nationale onderzoeks- en erfgoedinfrastructuur (CLARIAH Mediasuite) en de interne infrastructuur van Beeld en Geluid.

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen benadert vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.

In het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) werken tientallen erfgoedinstellingen, onderzoeksinstituten, samenwerkingsverbanden en kennisorganisaties samen om een stelsel van landelijke voorzieningen op te zetten voor het beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van ons digitale geheugen. Vijf sectorale knooppunten vervullen een voortrekkersrol. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is hier één van.

De afdeling Verkennen bestaat uit experts die opereren op het kruisvlak tussen doelgroepen, collectie en technologie. Verkennen onderzoekt én realiseert innovatie. Innovatie kan plaatsvinden rond alle vormen van omgang met ons archief. Het bewaren, het doorzoekbaar maken, het beschikbaar stellen, het presenteren, het duiden. De  afdeling brengt samenhang in gebruik van collecties, data en (media)technologie, intern en samen met partners. De afdeling Verkennen valt onder het cluster Verder.

Voor onze afdeling Verkennen zijn wij per februari 2020 op zoek naar een:

Technisch Projectleider data-aggregatie

(32 uur / week)

 

Als Technisch Projectleider stuur je op hoofdlijnen meerdere informatiemanagement-gerelateerde projecten van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) aan. Je werkt ook aan het aansluiten van deze projectresultaten op de nationale onderzoeks- en erfgoedinfrastructuur (CLARIAH Mediasuite) en de interne infrastructuur van Beeld en Geluid.

Vanaf 2018 maken alle nieuwe digitaal erfgoedprojecten in Nederland gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen uit het gedistribueerd netwerk van erfgoedinformatie van NDE. Bouwstenen van dit netwerk zijn een Register voor Collecties, het Termennetwerk en Linked Open Data uit bronsystemen. We zijn bezig met verschillende activiteiten om deze bouwstenen werkend te krijgen en in gebruik te laten nemen door het erfgoedveld. Je coördineert het Register en het proof-of-concept van het Termennetwerk. Voor beide projecten geldt dat er gedegen voorwerk is gebeurd en dat ze in de loop van 2020 dienen te worden opgeleverd.

Werkzaamheden

Je bent werkzaam bij Beeld en Geluid in Hilversum, waar je aanstelling verdeeld is. De helft van je werktijd besteed je aan het coördineren van de NDE-werkzaamheden; de andere helft gaat op aan de verbinding van deze projectresultaten met de nationale infrastructuren (waaronder CLARIAH) en die van de organisatie zelf. Vanwege het netwerk zal je regelmatig buiten de deur werken, minimaal één dag per week in Den Haag. Je bent dan ook ingesteld op flexibel werken.

Je focus is om de projecten op koers te houden samen met de producteigenaren bij Beeld en Geluid en de domeinmanager Digitaal Erfgoed Bruikbaar. Dit betekent dat je kan jongleren met planning, timing en middelen terwijl je de reikwijdte van het project in het oog houdt. Je bent praktisch en pragmatisch als het gaat om het vinden van creatieve oplossingen aan de kant van de belanghebbenden en binnen de individuele projectteams.

Je taken:

 • Bijdragen aan de ontwikkeling, beoordeling en het testen van technische pilots en oplossingen voor gegevensaggregatie en -uitwisseling
 • Diverse projectteams van (externe) ontwikkelaars, architecten en domeinspecialisten aansturen
 • Projectactiviteiten organiseren, plannen en er over rapporteren
 • Kennisontwikkeling over het gegevensaggregatie- en uitwisselingslandschap t.b.v. risicoanalyse en integratie
 • In kaart brengen van vervolgstappen voor duurzame borging van projectresultaten
 • Penvoering bij het documenteren van technische ontwerpen of beslissingen over architectuur.

Ben jij de collega die wij zoeken?

De persoon die we zoeken:

 • Is van mening dat een stevig technisch ontwerp, uitgebalanceerde software en volledige documentatie integrale onderdelen van kwaliteitsvolle producten zijn
 • Kan duidelijk communiceren met zowel technisch specialisten als een niet-technisch publiek
 • Deelt onze passie voor open data, waarmee we we technologie gebruiken om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken
 • Heeft ervaring met het aansturen van projectteams en heeft gevoel voor de uiteenlopende belangen van verschillende organisaties en netwerken in een samenwerkingsverband
 • Is vloeiend in geschreven en gesproken Nederlands
 • Kan naadloos samenwerken in een (inter)nationale omgeving met collega's uit verschillende culturele achtergronden

Kennis en ervaring

 • HBO/WO-niveau bij voorkeur in Informatiewetenschap, Informatiekunde, HBO-ICT, Technische Bedrijfskunde, Business Analytics of Business IT & Management
 • Ervaring met het werken in een technologische geörienteerde omgeving
 • Minstens 3 jaar ervaring in het bieden van ondersteuning aan een aantal teamleden van verschillende niveaus van anciënniteit
 • Aantoonbare kennis van het leiden van projecten - kennis van projectbesturingsmethodiek Prince2 is een pré.
 • In staat om duidelijke verslagen van contractuele en technische vergaderingen te produceren
 • Ervaren met het testen van software en de kwaliteit van broncode
 • Kennis van het cultureel erfgoed en / of de mediasector en ervaring met cultureel erfgoed-gerelateerde datamodellen en thesauri

Diversiteit

Beeld en Geluid streeft naar een grotere culturele diversiteit van zijn publiek, programmering en personeel. Belangstellenden die bijdragen aan die diversiteit en een divers relatienetwerk met zich meebrengen, nodigen wij van harte uit te reageren.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft een project-aanstelling voor één jaar met optie tot verlenging voor de duur van het project. Het bruto maandsalaris (op fulltime basis) is minimaal € 3.337,32 en maximaal € 5.239,05 (schaal 11 CAO Beeld en Geluid) en wordt nader bepaald op basis van werkervaring. Per jaar heb je 200 vakantie-uren en 192 atv-uren (op fulltime basis). Je moet in het bezit zijn van een geldige werkvergunning om in Nederland te werken.

Interesse?

Heb je belangstelling voor deze functie? Stuur dan vóór vrijdag 24 januari een bondige motivatie met cv naar de afdeling Personeel & Organisatie: personeelenorganisatie@beeldengeluid.nl.

Wil je meer weten over deze vacature, dan kun je bellen met Josefien Schuurman op 035-677 19 78 of stuur een e-mail naar jschuurman@beeldengeluid.nl of met Jesse de Vos jdvos@beeldengeluid.nl /  035 - 677 39 37

Bekijk het privacy statement van Beeld en Geluid met betrekking tot de sollicitatieprocedure.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.