You are here:

Beeld en Geluid op school

Beeld en Geluid op school is de naam voor al ons educatieve aanbod, live en digitaal. Als expert op gebied van mediagebruik in het onderwijs helpen wij leerlingen, studenten en leerkrachten hun weg te vinden in media. We geven workshops voor primair tot hoger onderwijs, in ons museum of op locatie. In 2019 lanceerden we een nieuw digitaal onderwijsplatform, waar meer dan 100.000 video- en audiofragmenten klaar staan voor gebruik in de les. Hier vind je ook digitale lessen rond het thema mediawijsheid.

Beeld en Geluid op school: altijd open!

Beeld en Geluid volgt het beleid van het RIVM betreffende het coronavirus. Het museum is daarom gesloten voor bezoekers en alle evenementen en bijeenkomsten in Beeld en Geluid zijn voorlopig geannuleerd. Ons onderwijsplatform blijft voor docenten, studenten en leerlingen echter gewoon bereikbaar. Dus wil je verder werken aan je les, spreekbeurt of presentatie: bezoek beeldengeluidopschool.nl.

 

Blijf op de hoogte

Exclusieve uitnodigingen ontvangen en op de hoogte blijven van al onze onderwijsactiviteiten? Meld je aan voor onze onderwijsnieuwsbrief!

Verrijk je les met onze media

Op ons mediaplatform voor onderwijs Beeld en Geluid op school vind je relevant én gratis film- en audiomateriaal voor po, vo, mbo, hbo & wo. De media zijn geselecteerd voor onderwijsdoeleinden en is legaal te gebruiken door onderwijsinstellingen. De afzender is bekend (dus geen verrassingen), en het materiaal blijft in principe altijd online staan. De kwaliteit van de fragmenten is geschikt voor gebruik op digiborden. Iedereen die werkt of leert in het onderwijs of wetenschap kan een gratis account aanvragen waarmee je kunt inloggen en het materiaal kunt afspelen. Wij zijn goed in het beheren van onze collectie en kennen die als onze broekzak. Als je geen geschikt fragment kunt vinden op het platform, zoeken wij het en vragen aan de rechthebbende of het gepubliceerd mag worden.

Heb je vragen, of hulp nodig bij het zoeken, vinden & gebruiken? Mail ons gerust: opschool@beeldengeluid.nl.

Nog geen toegang tot Beeld en Geluid op school?

Vraag nu gratis toegang aan voor jouw onderwijsinstelling via dit formulier
 

Ga naar Beeld en Geluid op school

Workshops

Bij Beeld en Geluid leer je over media door er zelf mee aan de slag te gaan. Van primair tot hoger onderwijs, voor elk niveau hebben we een passend programma. Van workshops waarin je leert hoe nieuws wordt gemaakt van een presentator van het Jeugdjournaal tot een masterclass waarin je de trucs van fake news leert doorzien. Door het zelf te doen blijft de lesstof beter hangen, en het is ook nog eens veel leuker! Onze workshops geven we in ons museum in Hilversum of Den Haag, of we komen naar je toe in de klas.

Bekijk het aanbod

Studentarrangementen

Voor hbo en wo studenten biedt Beeld en Geluid verschillende programma’s. Zoals bijvoorbeeld het college ‘Pers, journalistiek en nieuwscultuur’. Een college of masterclass kan gecombineerd worden met een rondleiding door ons gebouw en de indrukwekkende depots. Een bezoek aan Beeld en Geluid laat studenten kennismaken, nadenken en meepraten over uiteenlopende onderwerpen als het huidige medialandschap, medialogica, pers en journalistiek en collectievorming.

Bekijk het aanbod

Docententrainingen

Beeld en Geluid wil bijdragen aan de (verdere) ontwikkeling van mediawijze leraren. We ondersteunen docenten die hun mediakennis en -vaardigheden willen vergroten en vol vertrouwen in willen zetten. Dat doen we in workshops, masterclasses en praktische trainingen, die direct in de klas zijn toe te passen.

4 juni: docententraining Ithaka Media Lab voor docenten van een Internationale Schakelklas die meer willen doen met mediawijsheid en beeldgeletterdheid in de klas.

Lees meer

Informatie voor spreekbeurt of werkstuk

Maak je een spreekbeurt of werkstuk over de Nederlandse radio en televisie, over mediageschiedenis of over Beeld en Geluid? We hebben een overzicht voor je gemaakt van de plekken waar je informatie kunt vinden.