Je bevindt je hier:

De Onvergetelijke Luisterlijst

De Onvergetelijke Luisterlijst bestaat uit 100 radio-hoogtepunten: van muziek tot sport, van spelletjes tot journalistiek. De lijst is een initiatief van NPO Radio 1 en Beeld & Geluid voor de viering van 100 jaar radio in Nederland op 6 november 2019.

Promotiefoto van de 'Dik Voormekaar Show'

De 'Dik Voormekaar Show' is door het publiek als meest memorabel gekozen in de Onvergetelijke Luisterlijst

Luisteraars hebben door middel van hun stemmen de volgorde bepaald voor de meest spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels.

Promotiefoto van de 'Dik Voormekaar Show'

1. De Dik Voormekaar Show

De Dik Voormekaar Show was een wekelijks komisch radioprogramma van André van Duin en Ferry de Groot. Het startte in 1973 op Radio Noordzee. Het programma werd enorm populair en was tot 1985 te beluisteren bij de NCRV, tussen 2000-2003 bij de TROS. De legendarische status blijkt telkens weer als de Dik Voormekaar Show op radio of televisie ter sprake komt en het in de door het publiek als meest memorabel wordt gekozen in de Onvergetelijke luisterlijst op 6 november 2019.

Zwart wit foto van Frits Spits uit 1987

2. Frits Spits

Frits Spits (1948) is een bevlogen radioman, met liefde voor de Nederlandse taal. Hij is vooral bekend van zijn langlopende radioprogramma's De avondspits (1978-1995) en Tijd voor twee (1995-2013). Hij is van 1985 tot 2000 presentator bij Met het oog op morgen en presenteert sinds 2014 het programma De Taalstaat. Voor zijn werk is Frits Spits veelvuldig bekroond, onder andere met een Zilveren Reissmicrofoon voor zijn gehele oeuvre.

Foto van Gerard Ekdom in de Top 2000 studio op 28 december 2015

3. Top 2000

De Top 2000 was in 1999 een initiatief van Radio 2 om de millenniumwisseling te vieren met de beste 2000 liedjes ooit gemaakt. Door het grote succes werd het een jaarlijks programma. De luisteraars stellen in een stemweek de ‘lijst der lijsten’ samen. De Top 2000 is het best beluisterde radioprogramma van Nederland en een ritueel dat bij kerst en de jaarwisseling hoort. Sinds 2010 brengen luisteraars ook massaal een bezoek aan de uitzendingen vanuit het Top 2000-café in Beeld & Geluid.

Afbeelding van de Top 40 uit 1974

4. De Top 40

Op 2 januari 1965 zond Veronica hun eerste hitlijst uit onder de naam Nederlandse Hitparade. Presentator Joost den Draaijer (alias van Willem van Kooten) bedenkt het programma naar voorbeeld van de Amerikaanse radiostations om luisteraars te trekken. Met de uitgave van een gedrukt exemplaar van de lijst kan de luisteraar de hitparade volgen en tegelijkertijd kan Radio Veronica zich via dit blaadje profileren.

Logo van Met het oog op morgen

5. Met het Oog op Morgen

Sinds 1976 is Met het Oog op Morgen het dagelijks actualiteitenprogramma op de radio. Het biedt een overzicht van het nieuws op radio en televisie, een blik in de ochtendkranten en informatieve gesprekken over actuele zaken. Het idee voor het Oog is afkomstig van Kees Buurman, destijds hoofd actuele programma's van NOS Radio. Onmiskenbaar en al die tijd hetzelfde is de tune van het programma.

Foto van de studio in het Tourcafé in Beeld & Geluid uit 2019

6. Radio Tour de France

In 1970 experimenteerde Hilversum 3 met Radio Tour de France, de wielerliefhebber kon dagelijks de etappes op de radio volgen. Ondanks het succes duurt het nog een paar jaar voordat jaarlijks op Radio 1 de Tour te horen is. De jingles en tunes maken sinds 1976 het programma herkenbaar, de vrolijke muziek creëert een gezellige vakantiesfeer. Het succes van Radio Tour de France komt ongetwijfeld ook door de spannende live-verslagen vanaf de motor en de boeiende interviews, reportages en nabeschouwingen

Foto van het zendschip Veronica dat gestrand is

7. Laatste uitzending zeezender Radio Veronica

Zeezender Radio Veronica klonk vanaf 1960 op de radio. Vanwege de popmuziek en horizontale programmering werd de zender enorm populair onder jongeren. Op 31 augustus 1974 om 18.00 uur was Radio Veronica genoodzaakt te stoppen vanwege de anti-piratenwet. Protesten hadden niet geholpen. De laatste woorden van Rob Out klinken nu als een melodrama. Nog geen twee jaar later was de publieke omroep Veronica weer te horen op de radio.

Tekening van het (fictieve) weesjongetje Morrison

8. Weeshuis van de hits

Weeshuis van de hits is bekend geworden door de aansprekende, fantasierijke en soms poëtische verhalen van presentator Peter van Bruggen. Daarin konden ze de avonturen van het (fictieve) weesjongetje Morrison volgen op Radio 3 van 1981 tot 1991.

Promotekening van Ronflonflon

9. Ronflonflon

Ronflonflon, eigenlijk Ronflonflon avec Jacques Plafond geheten, is een radioprogramma van Wim T. Schippers, alias Jacques Plafond. In het komische programma heerst totale wanorde. Iedereen praat voortdurend door elkaar heen. Vaste rubrieken zijn 'De krant van gisteren' en 'Wie zullen we nu weer eens bellen?'. Daarnaast komen types als Wilhelmina Kuttje (Janine van Elzakker), Jan Vos (Clous van Mechelen) en Jaap Knasterhuis (Rogier Proper) voorbij. Van 1984 tot 1991 zijn van het a-typische en legendarische Radio 3 programma 330 uitzendingen gemaakt.

Foto van Wim Rigter bij de opnames van Arbeidsvitaminen

10. Arbeidsvitaminen

Het langstlopende radioprogramma ter wereld startte op 19 februari 1946 met de plaat ‘Go ahead’ van The Colombia Orchestra. 60 jaar later, op 1 mei 2006, kreeg het een vermelding in het Guinness Book of Records. In eerste instantie werden alleen platen gedraaid. Later praatten DJ’s onder wie Meta de Vries, Krijn Torringa, Hans van der Togt, Kas van Iersel, Aldith Hunkar, Hans Schiffers, Wim Rigter en Gerard Ekdom de platen aan elkaar.

Foto van een opname van Spijkers met Koppen met Felix Meurders

11. Spijkers met Koppen

Het politieke radiomagazine wordt live uitgezonden vanuit café The Florin in Utrecht (voorheen café Zeezicht). Er zijn gasten uit de actualiteit en vaste rubrieken zoals de column van Carrie, het cabaret en live-muziek. Naamgever Jack Spijkerman zette in 1988 met deze opvolger van het politiek-satirische ‘In de rooie haan’ zijn eerste stappen in de omroepwereld. Felix Meurders is er vanaf het begin bij, Dolf Jansen volgde later Spijkerman op als presentator.

Foto van Theo Koomen zittend achterop een motor terwijl hij verslag doet

12. Theo Koomen

De koning van de radioverbeelding is Theo Koomen (1929-1985) wel genoemd. Hij wist de sport door de radio zo levend te maken dat ook kleine gebeurtenissen groots werden. De persoonlijke betrokkenheid van Koomen bracht de luisteraar midden in de gebeurtenis, zoals tijdens de heroïsche zege van Peter Winnen op de Alpe d’Huez op 14 juli 1981.

Foto van Adam Curry en Jeroen van Inkel in de studio

13. Curry en van Inkel

Adam Curry en Jeroen van Inkel kenden elkaar nog van lokale zenders als Decibel en Tulipa. Tussen 1984 en 1987 maakten ze Curry en van Inkel aan het begin van de vrijdagavond in een voor die tijd nog ongebruikelijke losse stijl. Er was naast ongein veel muziek, brieven van luisteraars en de minimix van Ben Liebrand.

Foto van Jack van Gelder uit 1998

14. Jack van Gelder 1998

De verslagen van Jack van Gelder in Langs de lijn staan bij vele luisteraars in het geheugen gegrift. Tijdens de kwartfinale van het WK voetbal op 4 juli 1998 schreeuwt hij alleen nog maar ‘Bergkamp’ na diens winnende goal in de 90e minuut. Het is een iconisch fragment dat vaak herhaald wordt. Van Gelder is in 2014 onderscheiden met de Marconi Impact Award voor zijn enthousiaste voetbalcommentaren op de radio.

Foto van Joost den Draaier uit 1970

15. Joost den Draaijer

DJ Joost den Draaijer, het pseudoniem van Willem van Kooten, besteedt in zijn programma Joost mag het weten op woensdag aandacht aan de Amerikaanse Billboard Hot 100. Hij was DJ en coördinator van de zeezender Veronica. In 1965 zorgde hij er voor dat er een Nederlandse hitlijst wordt gemaakt, de Top 40. Hij was op Hilversum III in 1974 de eerste DJ met een horizontaal programma, Joost mag niet eten

Foto van Edwin Evers uit 1994 voor een helikopter

16. Edwin Evers

In 1992 begon Evers als DJ bij Veronica. Hij deed verschillende programma's voor hij in 1998 met de ochtendshow bij de KRO begon. In 2000 verruilde hij 3FM voor Radio 538, waar hij tot en met 21 december 2018 Evers Staat Op presenteerde, de best beluisterde ochtendshow van Nederland.

Zwart wit foto van Felix Meurders

17. Felix Meurders

Felix Meurders (1946) begon al in 1964 met radio maken bij MINJON, de jeugdomroep van de AVRO. Via Radio Luxemburg kwam hij vervolgens in Hilversum. Als DJ stond hij bekend om zijn duidelijke voorkeur in muziek. Hie liet het horen in programma’s als de Daverende Dertig, de Nationale Hitparade, De Rock 'n Roll Methode, VARA's Zoekplaatje en Gesodemeurders. Zijn journalistieke kwaliteiten kwamen in Langs de lijn, In de Rooie Haan en Spijkers met koppen tot zijn recht. Zijn werk is onderscheiden met de Marconi Oeuvre award en de Ere-Zilveren Reissmicrofoon.

Promofoto van 'Het Gebouw'

18. Het Gebouw

Het Gebouw was een informatief totaalprogramma van acht en half uur op vrijdagen. Het is uitgezonden tussen 1984 en 1993 vanuit een van de VPRO-villa’s aan de ‘Gravelandseweg. Vanaf de receptie schakelde gastvrouw Harmke Pijpers naar een redactieruimte voor het volgende onderwerp. Vast onderdeel was de column ‘meningen’, uitgesproken door de karakteristieke VPRO-stem van Cor Galis.

Promofoto van 'Langs de lijn' van de NOS

19. Langs de Lijn 2007

Het voetbalseizoen 2006/2007 werd beslist op de laatste speelronde op 29 april. Ajax, AZ en PSV konden alle drie kampioen worden. In punten was het gelijk, het verschil in doelsaldo klein. Er vielen veel doelpunten die middag en het bleef spannend tot het laatste moment. Langs de Lijn schakelde continu naar de verslaggevers in de stadions. Het was een meeslepende middag voor de luisteraars waarin de kracht van het medium radio nog eens hoorbaar werd.

Foto van Jan van Veen

20. Candlelight

Jan van Veen werd bekend door met warme stem ingezonden gedichten van luisteraars voor te lezen. Op de achtergrond klonk romantische muziek. Van 1967 tot 1991 is Candlelight uitgezonden door de AVRO. Daarna was het op diverse zenders zoals 100% NL en via internet te horen.

Promotiefoto van Vroege Vogels uit 1999

21. Vroege Vogels

VARA's Vroege Vogels was vanaf 1978 een programma over actuele natuur- en milieuthema's. In navolging van het radioprogramma is er een televisieprogramma gemaakt onder dezelfde naam. Vroege Vogels is één van de langst bestaande en best beluisterde radioprogramma's van de publieke omroep op zondagochtend.

Promobeeld cartoon van de presentatoren van Radio Bergeijk

22. Radio Bergeijk

Radio Bergeijk was een satirisch en absurdistisch radioprogramma/hoorspel uitgezonden tussen 2001 en 2007. Het fictieve lokale radiostation Radio Bergeijk staat centraal. De presentatoren Toon Spoorenberg en Peer van Eersel ontvangen een keur aan plaatselijke gasten en doen verslag van culturele gebeurtenissen of particuliere initiatieven. Het programma bestond uit persiflages op suffe jingles, knullige techniek, interviews over non-items en de persoonlijke problemen van de presentatoren. Pieter Bouwman en George van Houts improviseren er in pseudo-Brabants lustig op los. Vanaf 2019 was er een nieuwe reeks.

Zwart wit foto van Lex Harding uit 1991

23. Lex Harding

Mister Radio' Lex Harding was jarenlang het boegbeeld van Veronica. Naast DJ van de Top 40, was hij eindredacteur en vanaf 1975 directeur Radio. Vervolgens stond hij aan de wieg van de succesvolle commerciële radiozenders Sky Radio en Radio 538.

Foto van Jean Dulieu die de touwtjes in handen heeft van poppen uit Paulus de Boskabouter

24. Paulus de Boskabouter

Paulus de Boskabouter is een creatie van Jean Dulieu (pseudoniem voor Jan van Oort). Oorspronkelijk verschenen de avonturen van Paulus in het dagblad Het Vrije Volk. Vanaf 1955 werden de verhalen van Paulus als hoorspel bij de VARA uitgezonden. De verhalen van Paulus de Boskabouter draaiden altijd om de gemene en snode plannen van heks Eucalypta. Zij probeerde hem op de een of andere manier een loer te draaien, maar Paulus was een rustige en verstandige kabouter en het verhaal eindigde altijd in een overwinning van Paulus op Eucalypta.

Foto van het glazen huis van Serious Request met een vol plein

25. Serious Request

3FM Serious Request is een actie voor projecten van Het Nederlandse Rode Kruis. Tussen 2004 en 2017 lieten drie DJ’s zich vlak voor kerst een week zonder eten opsluiten in ‘het glazen huis’ in een Nederlandse stad. De marathonuitzendingen vroegen aandacht voor een ‘stille ramp’ en zamelden zo geld in. Luisteraars bezochten het glazen huis en doneerden massaal. Er zijn vele memorabele momenten, zoals in 2017 de 6-jarige nagellakkende Tijn. De terminaal zieke jongen veroverde de harten van heel Nederland en zamelde met zijn actie 1 miljoen euro in. In 2018 werd het 3FM Serious Request: The Lifeline, waarbij DJ's te voet door het land trekken om verslag te doen van acties voor het goede doel.

Nummer 26 - 100

Hieronder vind je de nummers 26 tot en met 100. Klik op de titel om het fragment te beluisteren. 

26. Van 12 tot 2 – Raden maar

27. Oudejaarsconference Wim Kan

28. Soulshow

29. Los Vast

30. In de Rooie Haan

31. Tineke de Nooij

32. Adres Onbekend

33. Kos de boswachter

34. Moord op Pim Fortuyn

35. Weerbericht Jan Pelleboer

36. Gerard Ekdom

37. De Toestand in de wereld

38. Een uur Ischa

39. Alleen op een eiland

40. Muziek Mozaïek

41. Kleutertje Luister

42. Aanslagen 11 september 2001

43. Anne van Egmond

44. Radio 1 Journaal

45. Paul Vlaanderen

46. Radio Oranje

47. Sjors Fröhlich

48. Germaine sans gene

49. De familie Doorsnee

50. Molukse Treinkaping ‘De Punt’

51. Arend Langenberg

52. Waterstanden

53. Meta de Vries

54. Raad een lied of niet

55. Bevrijding Nederland 1944-1945

56. Vuurwerkramp Enschede

57. Moeders wil is wet

58. The Beatles in Blokker

59. Watersnoodramp 1953

60. De Paul Meier Show

61. Elfstedentocht 1963

62. Willem de Ridder: De Nacht

63. Dubbellisjes

64. Wim Noordhoek

65. Donald de Marcas

66. De bonte dinsdagavondtrein

67. Hersengymnastiek

68. Tijd voor Teenagers

69. Hanso Idzerda

70. Giel Beelen

71. Ramp Vlucht MH17

72. Aanslag Koninginnedag 2009

73. De Zwarte Lijst

74. De Hart en Ziellijst

75. Tussen Start en Finish

76. Stand.nl

77. Bernard Hammelburg

78. Govert van Brakel

79. De Muzikale Fruitmand

80. Hongaarse opstand 1956

81. Antikernwapendemonstratie Amsterdam 1981

82. Het Geluid van Q-music

83. Kees Buurman

84. Negen heit de klok

85. Kroning Koningin Beatrix

86. Zaterdagmatinee

87. Protest Plein van de Hemelse vrede in 1989 neergeslagen

88. Han Hollander

89. De Uiver maakt transatlantische vlucht

90. Michel Maas neergeschoten in Thailand

91. Marga van Arnhem

92. Gabri de Wagt

93. Goud voor Anton Geesink Tokio 1964

94. Minjon

95. Beurzen open, dijken dicht

96. The Happy Station

97. Mastklimmen

98. Radiodominees

99. Begrafenis Wilhelmina

100. Schip van de week