Je bevindt je hier:

Collectieparels

Beeld en Geluid beheert een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites, games en mediagerelateerde objecten. Hier vind je onze collectieparels: van een nieuwe aanwinst tot bijzondere video's en de gamescanon.

Bezoekers lopen over een brug in de Keukenhof

Lente in de Keukenhof, Polygoon, 1967 (HD)

Zomerse taferelen!

Ben jij ook al volop aan het genieten van de zomervakantie? Wij wel! Van zandfiguren in Scheveningen en campings tot tattoo-kunst en andere vakantiebeelden. Bekijk ons zomerkanaal om volop van de zomer te genieten.

Thumbnail van een Polygoonvideo uit 1984 over een zomerse dag in het Vondelpark

Nostalgisch genieten op YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je uren collectiemateriaal. Verlies jezelf in de vele merkwaardige nieuwsitems, historische tijdsbeelden, indrukwekkend oorlogsmateriaal en grappige curiosa.

Bekijk meer
Still uit de amateurfilm van Jan van der Kam uit 1936

Nieuw in onze collectie: de amateurfilms van Jan van der Kam (1933-1959).

Favoriete aanwinst

Jan van der Kam, een enthousiast filmer, vertrok in 1915 naar Nederlands-Indië. Tussen 1933 en 1959 heeft hij zijn leven, reizen en werk als plantagebeheerder vastgelegd op 16mm film. Hij maakte ook opnamen van zijn trips naar Europa. Zo bezocht hij in 1936 de Olympische Spelen van Berlijn. In dit fragment, wat te vinden is in onze online database DAAN, zie je straatbeelden (met veel nazi-vlaggen), een overvliegende zeppelin Hindenburg en opnamen van de openingsceremonie in het Olympisch Stadion, met enthousiaste toeschouwers die de Hilter-groet brengen. De familie van amateurfilmer Jan van der Kam heeft een rijke verzameling van 29 films van zijn hand overgedragen aan Beeld en Geluid.

Bekijk de films
Auto die op zijn kop ligt uit de film Alleman

Alleman (Haanstra, 1963)

En de Oscar gaat (bijna) naar....

Sommige films zijn het waard om door iedereen gezien te worden. Daarom tonen we hier een selectie films die genomineerd zijn voor een Oscar, of er zelfs een gewonnen hebben! Bekijk een prachtige animatiefilm van Børge Ring en drie films uit het oeuvre van meesterfilmer Bert Haanstra. Geniet van het alledaagse leven in de jaren 60 in Alleman, bewonder het handwerk in Glas of ontdek hoe weinig we eigenlijk verschillen van verschillende dieren in Bij de beesten af.

Campagnebeeld Gamescanon met o.a. Horizon Zero Dawn, Jazz Jackrabbit en Battery Check.

Gamescanon

De gamescanon biedt een een overzicht van alle mijlpalen in de Nederlandse gamegeschiedenis. Welke game speelde jij voor het eerst? Of het liefst? Laat hier je eigen game-herinnering achter en maak de canon nog rijker!

Naar de gamescanon
Afbeelding van de Dik voormekaar show!

De Onvergetelijke Luisterlijst

De Onvergetelijke Luisterlijst bestaat uit 100 radio-hoogtepunten: van muziek tot sport, van spelletjes tot journalistiek. Luisteraars hebben door middel van hun stemmen de volgorde bepaald voor de meest spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De lijst is een initiatief van NPO Radio 1 en Beeld en Geluid voor de viering van 100 jaar radio in Nederland op 6 november 2019. 

Beluister de hoogtepunten