Je bevindt je hier:

Collectieparels

Beeld & Geluid beheert een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites, games en mediagerelateerde objecten. Hier vind je onze collectieparels: van een nieuwe aanwinst tot bijzondere video's en de gamescanon.

Twee mannen in het verkeer schreeuwen naar elkaar "Loop naar de pomp". Beeld uit voorlichtingsfilm over rijgedrag uit 1959.

Deze voorlichtingsfilm uit 1959 volgt vijf mannen in een chauffeurscafé die discussiëren over het juiste rijgedrag. Aan de hand van flashbacks van hun autorit wordt het rijgedrag van ieder van hen onder de loep genomen.

Beeld en Geluid Collectietrailer

Nostalgisch genieten op YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je uren collectiemateriaal. Verlies jezelf in de vele merkwaardige nieuwsitems, historische tijdsbeelden, indrukwekkend oorlogsmateriaal en grappige curiosa.

Bekijk meer op YouTube
Attributen van Coen & Sander: waaronder een draairad, koptelefoon, bierglas.

Favoriete aanwinst

Attributen Coen en Sander Show naar Beeld & Geluid

De collectie van Beeld & Geluid is onlangs weer aangevuld: dit keer met objecten die te maken hebben met de legendarische radioshow van het duo Coen en Sander. Coen Swijnenberg en Sander Lantinga begonnen samen een radioprogramma in 2004, en twee jaar later kwam de nu zeer bekende Coen en Sander Show, van 2006 tot in 2015 te horen via 3FM voor BNN.
In 2015 maakten ze de overstap naar het commerciële Radio 538. In de show was er tijd voor humor, praatjes & plaatjes en natuurlijk het ‘Request Rad’. Dat rad is een van de objecten die nu in de collectie van Beeld & Geluid zijn opgenomen. Als luisteraar belde je met een verzoekplaatje. Het rad gaf verschillende onderdelen en bij elke optie hoorde een andere plaat. Je moest vertellen voor welk onderdeel je plaatje was. Als het rad dan bleef staan op het onderdeel van jouw belletje, dan was er een kans dat de heren jouw plaatje draaide. Ook werden na de laatste uitzending de bierpullen aan Beeld & Geluid gegeven, deze zijn versierd met reclame voor een van de gezellige (op Duitse leest geschoeide) feesten met de twee DJ’s.
Voor hun langlopende programma kregen ze ook prijzen; een ervan was de Marconi Impact Award van 2015 welke net als de door intensief gebruik gesloopte koptelefoon van Sander Lantinga nu in het depot van het Mediamuseum in Hilversum is ondergebracht. De radioshow bestaat nog steeds, maar is sinds juni 2022 niet meer dagelijks te beluisteren. Slechts op de vrijdagen komen Coen en Sander nog bij elkaar om radio te maken.

Auto die op zijn kop ligt uit de film Alleman

Alleman (Haanstra, 1963)

En de Oscar gaat (bijna) naar....

Sommige films zijn het waard om door iedereen gezien te worden. Daarom tonen we hier een selectie films die genomineerd zijn voor een Oscar, of er zelfs een gewonnen hebben! Bekijk een prachtige animatiefilm van Børge Ring en drie films uit het oeuvre van meesterfilmer Bert Haanstra. Geniet van het alledaagse leven in de jaren 60 in Alleman, bewonder het handwerk in Glas of ontdek hoe weinig we eigenlijk verschillen van verschillende dieren in Bij de beesten af.

Campagnebeeld Gamescanon met o.a. Horizon Zero Dawn, Jazz Jackrabbit en Battery Check.

Gamescanon

De gamescanon biedt een een overzicht van alle mijlpalen in de Nederlandse gamegeschiedenis. Welke game speelde jij voor het eerst? Of het liefst? Laat hier je eigen game-herinnering achter en maak de canon nog rijker!

Naar de gamescanon
Afbeelding van de Dik voormekaar show!

De Onvergetelijke Luisterlijst

De Onvergetelijke Luisterlijst bestaat uit 100 radio-hoogtepunten: van muziek tot sport, van spelletjes tot journalistiek. Luisteraars hebben door middel van hun stemmen de volgorde bepaald voor de meest spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De lijst is een initiatief van NPO Radio 1 en Beeld & Geluid voor de viering van 100 jaar radio in Nederland op 6 november 2019. 

Beluister de hoogtepunten