Je bevindt je hier:

Collectieparels

Beeld & Geluid beheert een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites, games en mediagerelateerde objecten. Hier vind je onze collectieparels: van een nieuwe aanwinst tot bijzondere video's en de gamescanon.

Man rekent af met de Pinpas.

In deze film is te zien hoe in 1985 voor het eerst elektronisch betaald kan worden in Nederland. Dan gaat een proef van start met de Giromaatpas, in de regio Eindhoven-Tilburg. Contant geld is niet meer nodig bij deelnemende tankstations in dit proefgebied, dankzij een altijd vriendelijke betaalautomaat. De eerste automaat wordt in gebruik genomen door Minister van Verkeer en Waterstaat, Neelie Smit-Kroes.

Beeld en Geluid Collectietrailer

Nostalgisch genieten

Op ons YouTube-kanaal vind je uren collectiemateriaal. Abonneer je en verlies jezelf in de vele merkwaardige nieuwsitems, historische tijdsbeelden, indrukwekkend oorlogsmateriaal en grappige curiosa.

Bekijk meer op YouTube
Favoriete aanwinst april 2024

Favoriete aanwinst: Lucky Strike Trend Tour (1996)

In een tijd waarin de strijd voor een rookvrije generatie in volle gang is, werpt een terugblik op de jaren '90 licht op de diepe verstrengeling van roken met de popcultuur, ondanks opkomende gezondheidswaarschuwingen en een verbod op tabaksreclame. De Lucky Strike Trend Tour in 1996, een creatieve campagne ter viering van het 125-jarig jubileum van het merk, illustreert dit fenomeen door middel van een prijsvraag die deelnemers uitdaagde de volgende Amerikaanse pop-trend te voorspellen. Winnaars, zoals regisseur Ruud van Gessel die een heropleving van het Super8 filmmedium voorspelde, kregen een volledig verzorgde reis naar de VS om hun voorspellingen te verkennen. Van Gessel's documentatie van deze reis, nu te zien in de catalogus van Beeld & Geluid, biedt niet alleen een kijkje in de popcultuur van de jaren '90, maar belicht ook de gecompliceerde relatie tussen tabaksreclame en popcultuur.

Bekijk het fragment in onze collectie
Auto die op zijn kop ligt uit de film Alleman

Alleman (Haanstra, 1963)

En de Oscar gaat (bijna) naar....

Sommige films zijn het waard om door iedereen gezien te worden. Daarom tonen we hier een selectie films die genomineerd zijn voor een Oscar, of er zelfs een gewonnen hebben! Bekijk een prachtige animatiefilm van Børge Ring en drie films uit het oeuvre van meesterfilmer Bert Haanstra. Geniet van het alledaagse leven in de jaren 60 in Alleman, bewonder het handwerk in Glas of ontdek hoe weinig we eigenlijk verschillen van verschillende dieren in Bij de beesten af.

Campagnebeeld Gamescanon met o.a. Horizon Zero Dawn, Jazz Jackrabbit en Battery Check.

Gamescanon

De gamescanon biedt een een overzicht van alle mijlpalen in de Nederlandse gamegeschiedenis. Welke game speelde jij voor het eerst? Of het liefst? Laat hier je eigen game-herinnering achter en maak de canon nog rijker!

Naar de gamescanon
Afbeelding van de Dik voormekaar show!

De Onvergetelijke Luisterlijst

De Onvergetelijke Luisterlijst bestaat uit 100 radio-hoogtepunten: van muziek tot sport, van spelletjes tot journalistiek. Luisteraars hebben door middel van hun stemmen de volgorde bepaald voor de meest spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De lijst is een initiatief van NPO Radio 1 en Beeld & Geluid voor de viering van 100 jaar radio in Nederland op 6 november 2019. 

Beluister de hoogtepunten