Je bevindt je hier:

Masterclass Medialogica

De informatie vliegt ons om de oren in onze gedigitaliseerde wereld met filterbubbels, online challenges, desinformatie, viral posts en extreme meningen. Media hebben veel invloed op de manier waarop we naar elkaar en de wereld kijken. Maar in hoeverre zijn zij een betrouwbare gids? In de interactieve Masterclass Medialogica ontrafelen scholieren en studenten de mechanismen die schuilgaan achter grote mediagebeurtenissen en zo de publieke opinie beïnvloeden.

Icoon met in groen het woord ‘yes’, met daarvoor een bordje met in het rood ‘no’

Naast slapen en werken, besteden we veel tijd voor de televisie, achter een laptop of met onze neus in onze telefoon. Media dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid en bepalen in grote mate ons beeld. Zijn onze bronnen eigenlijk wel betrouwbaar? Hoe komt de publieke opinie tot stand? En welke invloed heeft deze op ons handelen? 

Op basis van terugkerende vragen en thema’s in het televisieprogramma Medialogica, ontwikkelden experts van Beeld & Geluid en HUMAN een educatieve en interactieve les voor het voortgezet onderwijs en het mbo. Daarin is aandacht voor de wisselwerking tussen publieke opinie, politiek en media en hoe ze onze kijk op de werkelijkheid soms dramatisch beïnvloeden.

In de masterclass gaan leerlingen in groepjes als onderzoeksjournalisten aan de slag met het analyseren van een grote gebeurtenis in het nieuws. Ook gaan we in gesprek over onze eigen rol en de kracht van de publieke opinie. Zo leren leerlingen hoe de werkelijkheid verdrongen kan worden door beelden, met een nieuwe werkelijkheid tot gevolg.

Leerlingen in een zaal en houden groene of rode bordjes omhoog

Masterclass Medialogica bij Beeld & Geluid. Foto: Jorrit Lousberg

Praktische informatie

  • Geschikt voor: VO leerlingen en MBO-studenten
  • Prijs: €225 per groep
    - Op locatie: bijkomende reiskosten
  • Locatie: deze masterclass is beschikbaar in Hilversum, Den Haag of op een locatie naar keuze, zoals de eigen school
  • Duur: 1,5 uur
  • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
  • Voorbereiding: download de handleiding voor de begeleiders

De Masterclass is te combineren met een rondleiding door het depot.

Boek direct jullie workshop

Locatie
Is het niet mogelijk om met leerlingen naar Hilevrsum of Den Haag te komen, dan kunnen wij een programma op locatie verzorgen. Hiervoor rekenen wij €150,- reiskosten.
Gewenst programma
dagdeelkeuze
Tussen 9-12u
Tussen 13-15u
dagdeelkeuze 2
Tussen 9-12u
Tussen 13-15u
Gegevens aanvrager

Kom je er niet uit of heb je nog vragen?

Neem dan contact met ons op via groepsbezoek@beeldengeluid.nl

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, VSB Fonds en Fonds 1818