Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Den Haag Historische Filmstad: Filmfabriek Profilti

Het eerste deel van een tweeluik over Den Haag Filmstad, met bijzondere aandacht voor filmfabriek Profilti. Naast de vertoning van bijzonder archiefmateriaal is er muzikale begeleiding en een lezing.

Het eerste deel van een tweeluik over Den Haag Filmstad, met bijzondere aandacht voor filmfabriek Profilti. Naast de vertoning van bijzonder archiefmateriaal is er muzikale begeleiding en een lezing.

Filmfabriek

Den Haag is een belangrijke stad in de ontwikkeling van de film in Nederland. In het begin van de twintigste eeuw opende fameuze bioscopen als de Apollo en de Asta de deuren. Maar de Hofstad was vooral ook belangrijk voor de filmindustrie. De bedrijven Profilti en Haghe Film waren daarbij baanbrekende pioniers.

Barend de Voogd schreef het boek De Filmfabriek over Profilti, waar zijn grootvader Abraham de Voogd directeur was. De fabriek in Bezuidenhout werd opgericht in de jaren ‘20 en voerde later een felle concurrentiestrijd met het welbekende Polygoon. In zijn lezing vertelt De Voogd over de beginjaren van Profilti waarbij hij unieke historische foto’s en filmmateriaal laat zien.

VERTONING EN LIVE BEGELEIDING

Aansluitend op de lezing is de vertoning van de Profilti-film Een wandeling door ons bedrijf in 1930. Deze zwijgende film over de Scheveningse vishandel, rederij en ijsfabriek Frank Vrolijk is een voorbeeld van de prachtige films die Profilti maakte. De film duurt 25 minuten en wordt live begeleid op piano door filmpianist, filmcomponist en theatermaker Tobias Wenting.

Als filmcomponist en filmpianist is Wenting bij verschillende projecten in binnen- en buitenland betrokken geweest. Zijn nieuw geschreven muziek voor de recent gerestaureerde zwijgende film In Nacht Und Eis (1912) is in 2019 live uitgevoerd en ontving veel positieve reacties.

Op zondag 1 oktober is er een tweede lezing over Den Haag als historische filmstad: Willy Mullens en Haghe Film, door Rommy Albers (EYE Filmmuseum).

De filmvertoning wordt mede mogelijk gemaakt door het Haags Gemeentearchief.