Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Lezing en panelgesprek KIM

Lezing Luc Pauwels met aansluitend panelgesprek onder leiding van Martha Riemsma. Gasten zijn Margo Smit, Marieke Kuypers, Freek Staps en Pauwels zelf.

Lezing Luc Pauwels met aansluitend panelgesprek onder leiding van Martha Riemsma. Gasten zijn Margo Smit, Marieke Kuypers, Freek Staps en Pauwels zelf.

Theaterzaal

Wat voor journalistiek heeft onze tijd nodig?

Het gaat niet in alle opzichten goed met de journalistiek in Nederland. Weliswaar verschijnen er elke dag veel hoogwaardige journalistieke producties, toch staat het vertrouwen in de journalistiek onder druk, worden delen van de samenleving slecht bereikt, neemt nieuwsvermijding toe en voelen journalisten zich vaker onveilig.

In zijn vorig jaar verschenen boek ‘Journalistiek in tijden van fake news; Een gewetensonderzoek van een insider’ vraagt VRT-journalist Luc Pauwels zich af of de gevestigde nieuwsmedia hun werk nog wel goed doen. Op de voorjaarsbijeenkomst van het
Forum voor reflectie op journalistiek (KIM) zal hij die vraag toelichten, mede aan de hand van intrigerende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

Het nieuwsklimaat is aan het veranderen. De zee van ongefundeerde meningen en ongeverifieerde informatie stijgt, nieuwe media doen de journalistiek nog steeds veranderen. Journalistieke zelfreflectie is cruciaal: wat moet beter, wat moet anders?

Pauwels stelt in zijn boek: “De journalistiek die het verschil zal maken, is er één die tegen alle maatschappelijke versnelling in, zelf vertraagt, die hard op de rem gaat staan én de tijd neemt om zich af te vragen wat er eigenlijk écht gebeurt.” Zijn inleiding is de start voor een panelgesprek over de vraag wat voor journalistiek we in deze tijd nodig hebben. Daaraan nemen deel Margo Smit (ombudsman voor de publieke omroepen), Marieke Kuypers (Pointer), Freek Staps (ANP) en Luc Pauwels zelf, onder leiding van Martha Riemsma (KIM, voorheen
TCTubantia). U bent als gast ook deelnemer aan deze zoektocht.