Je bevindt je hier:
Let op: event is afgelopen

Makers over de vloer

Een week lang gaan creatieve makers de uitdaging aan en nemen ze hun intrek in Beeld & Geluid. Wat maken ze, welke mogelijkheden geeft het archief en wat zijn hun uitdagingen?

Een week lang gaan creatieve makers de uitdaging aan en nemen ze hun intrek in Beeld & Geluid. Wat maken ze, welke mogelijkheden geeft het archief en wat zijn hun uitdagingen?

Nanna de Jong en Willem de Haan

Hoe kan je als maker het archief gebruiken voor het verhaal dat je wil vertellen? Illustrator Nanna de Jong en beeldend kunstenaar Willem de Haan gaan de uitdaging aan en nemen tijdens Dutch Media Week hun intrek in Beeld & Geluid. 

De twee makers zijn dagelijks aan het werk van 10:00 tot 17:00 uur. Je volgt hun werkproces onder meer via hun instagram: @nanskipunanski en @thankswillem.

Vrijdag 8 oktober (16:30 uur, met borrel. Aanmelden via rwijnen@beeldengeluid.nl) presenteren Nanna en Willem het resultaat van dit werkproces en hun ervaringen met het werken met en in het archief.

Willem de Haan in Israel

Dagelijkse situaties

Willem de Haan doet tijdens zijn tijdelijke residence bij Beeld & Geluid onderzoek naar de publieke ruimte als decor. Hij zoekt vooral beeldfragmenten waarbij achteraf toegevoegde elementen zoals voice overs en soundtracks een grote invloed hebben op hoe deze plekken, waar zich vandaag de dag enkel het dagelijks leven afspeelt, worden gezien.

Zijn werk vormt een toevoeging aan dagelijkse situaties, waardoor deze vanuit een ander perspectief worden gezien. Vergelijken zijn sculpturen met props uit theater en film; objecten die direct de situatie waarin ze zijn geplaatst beïnvloeden.

Willem de Haan studeerde Fine Art aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Zijn immersive projecten toonde hij in verschillende media. Zo werkte hij als curator bij Rotterdamse kunstinitiatieven De Player en MAMA en exposeerde hij zijn werk bij onder meer UNFAIR (Amsterdam), Ana Mas Projects (Barcelona).

Nanna de Jong aan het werk in haar bus

Grote voeten

Nanna de Jong - aka Nanski Punanski - wil via het archief van Beeld & Geluid aan het licht brengen in hoeverre ons schoonheidsideaal gevormd is door de eenzijdige beeldvorming die de dagelijkse media ons voert. In haar werk strijdt zij met beweeglijke lijnen voor queer rechten, vrouwenrechten en gelijkheid. “Mijn figuren hebben altijd grote voeten. Daarmee stappen zij over obstakels als sociale ongelijkheid of de ‘gender pay gap’. Mijn ‘Queerleaders’ zijn vrolijk, divers en sterk. Inclusieve beeldbeleving is belangrijker dan ooit en ik schilder de maatschappij dan ook af in alle kleuren en geaardheden. De gradients in mijn werk laten je zien dat niet alles zwart of wit, roze of blauw is!”

Nanna de Jong woont en werkt in haar Volkswagenbus waarmee zij door het zuiden van Europa reist. Van daaruit maakt ze illustraties voor onder meer dagblad De Morgen en ontwerpt zij posters, etiketten animaties en bierlabels.

Samen met auteur Yael van der Wouden werkt zij daarnaast aan de graphic novel ‘Ingrown’, over de vele ingegroeide conventies die er bestaan ten opzichte van gender en seksualiteit. Met in het bijzonder een telkens terugkerende conventie; lichaamshaar.

Beeld & Geluid

Het archief van Beeld & Geluid is één van de grootste audiovisuele collecties van Europa. Een rijke bron voor professionals van televisie, radio en andere media, maar ook een onuitputtelijke inspiratie voor makers die archiefmateriaal gebruiken voor nieuwe films, kunstwerken, interpretaties en verhalen. Tijdens Dutch Media Week kan je volgen hoe dat precies in zijn werk gaat. Van het zoeken naar archiefmateriaal en conceptontwikkeling tot de uitwerking van het uiteindelijke idee.