You are here:

DAAN, het digitale hart van Beeld en Geluid

DAAN is het nieuwe digitale hart van het media-archief van Beeld en Geluid. DAAN is de afkorting voor Digitaal Audiovisueel Archief van Nederland: een nieuw state-of-the-art archiefsysteem dat niet alleen toekomstbestendig is, maar vooral zeer gebruiksvriendelijk. Het systeem vervangt iMMix en ADREM.

Heb je al een aansluiting op DAAN? Ga direct naar de website.

Wat doet DAAN precies?

De mediabranche noemt een systeem zoals DAAN officieel een Media Asset Management (MAM) systeem. Omdat het systeem digitale media assets opslaat, beheert en op eenvoudige wijze ontsluit. Denk bij ‘media assets’ aan AV-materiaal, foto’s of digitale gidsen die dan natuurlijk de benodigde metadata bevatten. Kortom: we maken al het materiaal uit het Beeld en Geluid archief toegankelijk met een MAM-systeem.

Waarom DAAN?

DAAN vervangt iMMix en ADREM omdat we het Nederlands audiovisueel erfgoed nu en in de toekomst zo goed mogelijk willen blijven ontsluiten. Dat kan alleen met een archiefsysteem dat flexibel genoeg is om in te spelen op de snelle veranderingen in de mediabranche. DAAN is daartoe in staat. DAAN is gebaseerd op een bewezen technologiestandaard uit de broadcast industrie van leverancier Vizrt. Ook mediaconcerns als Al Jazeera, Fox Sports, CNN en de BBC maken gebruik van de systemen van Vizrt.

Aansluiting aanvragen?

Voor 30 euro per maand (korting voor DDG-leden) wordt het ip-adres gekoppeld aan onze catalogus, zodat ook thuis de keyframes en player bekeken en digitaal materiaal besteld kunt worden. Op veel collectiemateriaal rust auteursrecht. Via DAAN kunnen eenvoudig licenties aangevraagd worden. De auteursrechtelijke beperkingen houden wel in dat alleen professionals in media en wetenschap een eigen DAAN-aansluiting kunnen aanvragen.

Het Klantcontactcentrum van Beeld en Geluid helpt je graag verder.

DAAN werkt anders dan iMMix

Voor wie is DAAN?

DAAN is er voor alle gebruikers van ons archief. Dus voor iedereen die AV-materiaal voor hergebruik zoekt en bestelt. Denk aan publieke en commerciële omroepen, aan productiemaatschappijen, het onderwijs, de creatieve sector én het algemeen publiek. En natuurlijk: aan alle medewerkers van Beeld en Geluid die met DAAN werken. Aan de ene kant om de (dagelijkse) instroom van AV-materiaal goed te monitoren. Aan de andere kant om de licentie-afhandeling voor afnemers van archiefmateriaal efficiënt te laten verlopen.

Wat betekent DAAN voor jou?

De introductie van een allesomvattend archiefsysteem brengt natuurlijk ook veranderingen met zich mee. Het systeem werkt anders dan je mogelijk gewend was van iMMix en ADREM. DAAN biedt snellere en betere dienstverlening aan mediaprofessionals die toegang willen tot archiefmateriaal. Een van de grote verbeteringen is dat DAAN tegen een kleine meerprijs 24/7 toegankelijk is via een inlog op internet. Je kunt dus ook thuis of op locaties buiten het Media Park materiaal zoeken en bestellen! Daarnaast zijn de zoek- en bestelmogelijkheden sterk verbeterd en beschikt DAAN over een volledig vernieuwde licentiemodule.

DAAN heeft een helpdesk: het KCC

Helpdesk DAAN

Om iedereen zo goed mogelijk op weg te helpen met DAAN hebben we verschillende documenten waarmee je als (nieuwe) gebruiker zelf wegwijs kunt worden met DAAN zoals een instructievideo, handleiding en de Q&A die hier te lezen is.

Bekijk ook de aparte hoofdstukken van de instructievideo:

  1. Inloggen
  2. Beginpagina
  3. Je eigen profiel
  4. Zoeken
  5. Resultatenoverzicht
  6. Detailpagina
  7. Player
  8. Favorieten
  9. Licentieaanvraag
  10. Bestellen

DAAN is een gebruiksvriendelijk systeem waarmee de meeste gebruikers vrij eenvoudig uit de voeten kunnen. Meestal is extra uitleg niet eens nodig. Mocht dat toch gewenst zijn, dan staan wij natuurlijk graag klaar om jouw vraag over DAAN te beantwoorden.
Ons klantcontactcentrum klaar voor al je praktische vragen. Daar werken mensen die alle ins & outs van DAAN zoveel mogelijk eigen hebben gemaakt. Zij kunnen je helpen bij vragen over zoeken, viewen, bestellen, downloaden en andere DAAN-gerelateerde onderwerpen. En ook voor vragen over hergebruik van archiefmateriaal kun je bij het klantcontactcentrum terecht. Lees ook de speciale Q&A.

Bekijk de Q&A