Je bevindt je hier:

De invloed van desinformatie op de samenleving

BENEDMO is een Nederlands / Vlaamse samenwerking tegen desinformatie, na drie fantastische jaren ronden we het project bijna af. Welke tools werden ontwikkeld voor factcheckers? En wat is de impact van desinformatie op de samenleving? Deze onderwerpen komen aan bod tijdens de slot-webinar die ik hieronder bespreek. Tevens deel ik in dit blog de inzichten, resultaten en recente ontwikkelingen van andere projecten waaraan we deelnemen.

BENEDMO is een Nederlands / Vlaamse samenwerking tegen desinformatie, na drie fantastische jaren ronden we het project bijna af. Welke tools werden ontwikkeld voor factcheckers? En wat is de impact van desinformatie op de samenleving? Deze onderwerpen komen aan bod tijdens de slot-webinar die ik hieronder bespreek. Tevens deel ik in dit blog de inzichten, resultaten en recente ontwikkelingen van andere projecten waaraan we deelnemen.

Man presenteert met microfoon op een podium

Op de afdeling Onderzoek en Erfgoed bij Beeld & Geluid zetten we ons in om (AV)collecties toekomstbestendig te maken en hun betekenis voor de samenleving beter te begrijpen. Dat doen we voor erfgoedprofessionals, onderzoekers en onderzoeksjournalisten. 

In deze blog zet ik de volgende projecten centraal: 

  • Slot-webinar BENEDMO: de impact van desinformatie
  • Conferentie: AI en de erfgoedsector 
  • Radio onder de loep
  • Netwerkevent Podiumkunst.net: het verbinden van collecties 
Mens geeft een presentatie aan een groep mensen voor een groot scherm

De impact van desinformatie

In de afgelopen 3 jaar van BENEDMO, een Vlaams-Nederlandse samenwerking tegen desinformatie onder leiding van Beeld & Geluid, is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van factchecking. Daarnaast zijn tools ontwikkeld voor factcheckers, is er een netwerk opgebouwd en heeft een gedreven groep mensen nauw samengewerkt. Nu is het tijd voor een terugblik en dat doen we in de vorm van een slotwebinar op 28 maart (13:30 - 15:00). Tijdens deze webinar gaan we dieper in op effectieve factchecktechnieken, de impact van desinformatie op onze samenleving, en hoe we gezamenlijk een front kunnen vormen tegen de verspreiding van desinformatie. We geven een overzicht en een live-demonstratie van de tools die zijn ontwikkeld, we presenteren academisch onderzoek met een focus op mediawijsheid en factchecking. Tenslotte kijken we vooruit naar de toekomst want in juli starten we met BENEDMO 2. 

Meld je aan
Robotarm die naar boven wijst, en een web van electroden aanraakt

AI en de erfgoedsector

Artificial Intelligence is aan de orde van de dag en heeft zowel positieve als negatieve effecten op onze samenleving. Ik ken bijna niemand die in het dagelijks leven niet op de een of andere manier te maken krijgt met AI, het is dan ook van groot belang dat we op de hoogte blijven van de ontwikkeling en toepassing van verantwoorde AI. Bij Beeld & Geluid worden we regelmatig geconfronteerd met AI-toepassingen in ons archief. Mede daarom zijn we voorzitter van de werkgroep Cultuur en Media van de Nederlandse AI Coalitie; een samenwerkingsverband waarbij overheid, bedrijfsleven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties zich inzetten om AI-ontwikkelingen in Nederland te versnellen en AI-initiatieven in Nederland met elkaar te verbinden. Op 25 maart (09:45 - 17:30) organiseert het Allard Pierson samen met de werkgroep Cultuur en Media van de Nederlandse AI Coalitie een conferentie over AI binnen de erfgoedsector. Tijdens deze conferentie ontdek je hoe AI kan bijdragen aan het dagelijks werk en welke concrete voordelen het voor de erfgoedsector kan opleveren. 

Meld je aan
Zwart-wit foto van een oude radio

Radio onder de loep

Radio is een krachtig medium, vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat het grensoverschrijdend was en daardoor een groot publiek bereikte. Onze collega Vincent Kuitenbrouwer schreef daar een blog over. Wat hoorde mensen eigenlijk via de radio tijdens de Tweede Wereldoorlog? Hij onderzocht samen met een team van historici en computerprogrammeurs de inzet van radio en kranten voor propagandadoeleinden in Nederland tussen 10 mei 1940 en 5 mei 1945. Er werd gebruikgemaakt van radiofragmenten uit het archief van Beeld & Geluid, maar ook opnamen uit productie archieven en radiozenders werden onderzocht. Wat ik bijzonder vind aan dit onderzoek is dat niet alleen het woordgebruik werd onderzocht, zoals bij papieren bronnen, maar ook de spreekstijl. Dit maakt het mogelijk om goed te begrijpen hoe iemand een boodschap overbrengt, of het nu heel vrolijk is, met een strenge ondertoon, of juist met genuanceerd taalgebruik en een rustige toonzetting. Wil je meer weten over woordgebruik en spreekstijl tijdens de Tweede Wereldoorlog lees dan het blog van Vincent. 

Lees het blog
Zanger op een podium met band

Het verbinden van collecties

Het gezamenlijke doel van podiumkunst.net is om de digitale infrastructuur van het podiumkunst-erfgoed op orde te krijgen, zodat het toegankelijk en bruikbaar wordt voor iedereen. Als voortrekker leidt Beeld & Geluid het podiumkunst.net project vanwege onze uitgebreide expertise in het beheer, digitaliseren en delen van audiovisuele collecties. Op woensdag 13 maart organiseert podiumkunst.net een conferentie met als thema verbonden data, waarbij Linked Data de basis vormt voor het verbinden van collecties. Wat ik zo relevant vind aan deze middag, is de demonstratie van de Podiumkunst.net-widget. Zelfs voor een leek zoals ik zou dit ideaal zijn, omdat dit eerste concept van de widget Linked Data toegankelijk maakt en eenvoudig toe te voegen is aan iedere website. Op deze manier kun je op makkelijke wijze toegang bieden tot verbonden podiumkunsterfgoed, zonder technische kennis. Dit en meer zal worden besproken tijdens het netwerkevent. 

Meld je aan

Wil je meer weten over alle activiteiten die we doen bij Beeld & Geluid op het gebied van onderzoek en erfgoed, en hoe die bijdragen aan onze missie om ieders leven in media te versterken? Word dan lid van de Onderzoek en Erfgoed nieuwsbrief.