Je bevindt je hier:

Innovatieve tools voor de erfgoedsector

Tijdens het afsluitend evenement van het project C4Education werd uitgebreid teruggeblikt op de successen van het project, waaronder de ontwikkeling van het Heritage Innovation Lab: een virtueel lab voor GLAM-organisaties (“Galleries, Libraries, Archives and Museums”) die de mogelijkheid biedt om de culturele erfgoedsector beter te verbinden met nieuwe digitale ontwikkelingen.

Tijdens het afsluitend evenement van het project C4Education werd uitgebreid teruggeblikt op de successen van het project, waaronder de ontwikkeling van het Heritage Innovation Lab: een virtueel lab voor GLAM-organisaties (“Galleries, Libraries, Archives and Museums”) die de mogelijkheid biedt om de culturele erfgoedsector beter te verbinden met nieuwe digitale ontwikkelingen.

Vrouw met VR bril op een paarse achtergrond

Het afsluitend online evenement werd vorige maand georganiseerd voor docenten, onderzoekers en vernieuwers die zich inzetten voor het behoud en de promotie van Europees cultureel erfgoed. Het Heritage Innovation Lab is ontstaan vanuit de behoefte om GLAM-organisaties beter te verbinden met aanbieders van nieuwe technologische tools, evenals om het gebruik van deze tools binnen de culturele erfgoedsector te vergemakkelijken. Gedurende de afgelopen twee jaar hebben de projectpartners Universiteit van Jena, Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, ICARUS en Time Machine Organization samengewerkt om een innovatief platform op te zetten waarop verschillende toegepaste technologieën binnen de culturele erfgoedsector, variërend van technieken zoals AI en 3D Sound tot XR, op één plek te raadplegen zijn. Beeld & Geluid speelde een belangrijke rol bij de beoordeling en selectie van tools die van echte toegevoegde waarde kunnen zijn voor GLAM-organisaties. Zo maakt de tool Heritage XR bijvoorbeeld gebruik van VR-tools die de gebruiker in staat stellen om, op locatie, 3D reconstructies van historische gebouwen te bekijken die tegenwoordig niet meer bestaan. Een ander voorbeeld is de tool NOUS Sonic, een interactief 3D audiosysteem dat gebruik maakt van bewegingsdetectie om de ervaringen van museumbezoekers immersief, realistisch en meeslepend te maken.

Grafisch beeld van een huis

Selectiecriteria voor de tools

Het overzicht van technologische tools dat wordt aangeboden in het virtuele lab, is  samengesteld aan de hand van specifieke selectiecriteria: zo is er gekeken naar de relevantie van de technologieën voor de culturele erfgoedsector, de mate van innovatieve toepassing, en de technologische potenties van de tools. De integratie van de tools voor de bevordering van de creativiteit in de culturele erfgoedsector  stond hierbij centraal, evenals het optimaliseren van projectvoorstellen met behulp van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Dit soort technologieën hebben namelijk de potentie om een ontwikkeling teweeg te brengen in de manier waarop cultureel erfgoed wordt bewaard en gepresenteerd. Het Heritage Innovation Lab wijdt zich op deze manier aan het promoten van de rijke verhalen en culturele tradities van Europa met behulp van geavanceerde toegepaste technologieën. 

Nieuwe mogelijkheden 

De aankomende periode zal de Time Machine Organization kijken naar mogelijke strategische plannen die kunnen worden uitgevoerd voor een verdere ontwikkeling van de Heritage Innovation Lab. Hier wordt Beeld & Geluid geraadpleegd voor haar ruime ervaring in het opstellen van innovatieve en succesvolle projectplannen. Het succes van C4Education markeert daarom niet alleen het einde van een belangrijk project dat culturele instellingen wil stimuleren om meer gebruik te maken van nieuwe technologische ontwikkelingen, maar ook het begin van nieuwe mogelijkheden voor de culturele erfgoedsector. Met de lancering van het Heritage Innovation Lab hebben de projectpartners namelijk een bijdrage geleverd aan innovatie en samenwerking tussen GLAM-organisaties en technologische ontwikkelaars van nieuwe digitale tools. Dit kan een grote impact hebben op de manier waarop we onze culturele geschiedenis bewaren en presenteren, en kan ons inspireren om met een creatieve blik naar ons verleden te kijken.  

Nieuwsbrief Onderzoek & Erfgoed

Met kennis, projecten en tools, faciliteren we erfgoedprofessionals, onderzoekers en onderzoeksjournalisten om (AV)collecties toekomstbestendig te maken en hun betekenis voor de samenleving beter te begrijpen. Wil je meer weten over de activiteiten die we doen? Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief onderzoek en erfgoed.