Je bevindt je hier:

Nitraatfilms gedigitaliseerd in HD

Beeld & Geluid heeft een groot deel van haar kwetsbare nitraatcollectie gedigitaliseerd. De unieke films zijn binnenkort in HD-kwaliteit te raadplegen door professionals en andere geïnteresseerden.

In een bunker nabij Scheveningen liggen duizenden filmblikken opgeslagen. Waaronder nitraatfilms, uiterst ontvlambaar materiaal dat bovendien in een steeds sneller tempo aangetast wordt door de tand des tijds. In 2005 maakte het programma Netwerk hierover een verontrustende reportage met de titel ‘Oude films in gevaar’. De boodschap van toen was somber; al het nitraatmateriaal zou binnen een paar jaar zijn vergaan.

Dankzij het project Beelden voor de Toekomst is het tij gekeerd voor dit audiovisuele erfgoed. In 2014 zal bijna 1000 uur nitraat gedigitaliseerd zijn. Het betreft bijzonder materiaal uit de eerste helft van de twintigste eeuw, zowel zwijgend als met geluid, films met tinting en toning en zwart-wit films. De inhoud van het materiaal is zeer divers. Er zijn journaals, reclames, wetenschappelijke en educatieve films, stadsbeelden en diverse soorten sport- en amateurfilms van rijke families uit de jaren 20.

Nieuwsuur heeft vrijdag 13 juli een reportage uitgezonden over de resultaten van dit digitaliseringsproject. In het item 'Bijzondere collectie nitraatfilms gered' vertellen medewerkers van Beeld & Geluid over de uitdagingen van conservering en digitalisering van het materiaal. Ook worden de dochters van Victor van Katwijk geïnterviewd. Zij zien voorheen onbekende bewegende beelden van hun overleden vader in de bruiloftsfilm van hun ouders uit 1925.

Het programma Andere Tijden gaat zich in nauwe samenwerking met Beeld & Geluid storten op de nitraatcollectie. Zo wordt er materiaal gebruikt in een special over Rijk en Arm die zal worden uitgezonden op 14 oktober. Ook voor andere uitzendingen zal de redactie putten uit het vele nieuwe materiaal, dat dankzij de digitalisering van nitraatfilm beschikbaar is gekomen.