Je bevindt je hier:

Open Archief: op zoek naar nieuwe context

De gedigitaliseerde archieven van Het Nieuwe Instituut, Instituut voor Sociale Geschiedenis en Beeld & Geluid zijn deels openbaar. Dat materiaal behoort tot het publieke domein en is vrij van (gebruikers)rechten. Voor Open Archief doen drie kunstenaars vijf maanden onderzoek in deze archieven om zo tot nieuw autonoom werk te komen. Hoe verloopt dit proces?

De gedigitaliseerde archieven van Het Nieuwe Instituut, Instituut voor Sociale Geschiedenis en Beeld & Geluid zijn deels openbaar. Dat materiaal behoort tot het publieke domein en is vrij van (gebruikers)rechten. Voor Open Archief doen drie kunstenaars vijf maanden onderzoek in deze archieven om zo tot nieuw autonoom werk te komen. Hoe verloopt dit proces?

Femke Dekker, Jessica de Abreu en Michiel Huijben werden bij aanvang van het Open Archief-project  geïntroduceerd in de archieven van de drie gerenommeerde instituten, collecties met specifieke zoekmethodieken en een degelijk verzamelbeleid. Het bezorgde de kunstenaars direct een uitdaging. Waar zij gewend zijn om instinctief te zoeken, moesten zij nu drie verschillende systemen doorgronden om dichterbij hun onderzoeksmateriaal te komen. De kunstenaars komen uit verschillende disciplines, maar blijken verbonden in het thema activisme. Of het nu gaat om de publieke ruimte, het medium krakersradio of beeldvorming en representatie van Zwarte mensen.

Collage van hergebruikt audiovisueel erfgoed gemaakt bij de Open Archief Input Party.

Materiaal gemaakt tijdens de Input Party.

Research blogs

Ter kennismaking en om elkaar op weg te helpen in het archiefonderzoek, organiseerde Open Archief in samenwerking met Input Party een bijeenkomst waar de drie kunstenaars creatief en instinctief ingingen op archiefbeelden. 

Elke maand deelt een van de deelnemende kunstenaars in een blog op Openarchief.com het verloop van hun artistieke proces. Femke Dekker schrijft over het fragment van Radio de Vrije Keyser dat zij vond in het archief van IISG. Jessica de Abreu vertelt over het gesprek dat zij wil aangaan over hoe racisme en structurele onderdrukking zijn gerelateerd aan (mentale) gezondheid. Michiel Huijben sluit in mei de reeks research-blogs af.

Luister fragment: RE:ACTIVATE (SoundCloud)
Promotie voor RE:USE CLINIC #2.

Re:Use Clinics

Open Archief is niet alleen een onderzoeks- en werkplaats voor de drie kunstenaars, het organiseert ook Re:Use Clinics. Deze gratis online bijeenkomsten zijn gericht op kunstenaars met interesse in hergebruik van archiefmateriaal. Experts gaan in op onderwerpen die verbonden zijn bij het creatief hergebruik van archiefmateriaal, zoals copyright en ethiek. 

In Re:Use Clinic #1 bespraken Douglas McCarthy (Open GLAM) en Arlette Berkink (Pictoright) onder leiding van Open Archief-veteraan Brigitte Jansen de copyrights van archiefmateriaal. Met als dualiteit: het juist zoveel mogelijk opengooien van archiefmateriaal en laten behoren tot het publieke domein (Open GLAM) enerzijds, en het beschermen van je eigen auteursrechten (Pictoright) anderzijds. 

In Re:Use Clinic #2, georganiseerd in samenwerking met het platform ARIAS, keken experts hoe de betrokkenheid van archieven verschillende en kritische perspectieven kan bieden op historische verhalen, identiteit en representatie. Simone Zeefuik (schrijver en hoofd van de tijdelijke master Blacker Blackness bij het Sandberg Instituut) en Pieter Paul Pothoven (kunstenaar, researcher) gingen met de deelnemers in op de ethische vragen die ontstaan ​​als cultureel erfgoed wordt (her)gebruikt.

Expositie en symposium

Open Archief wordt op 3 juni afgesloten met een voor publiek toegankelijke tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut waar de uiteindelijke installaties van Femke, Jessica en Michiel te zien zijn. 

In een online symposium van drie dagen, rond de opening van de expositie georganiseerd met financiële steun van Pictoright, gaan externe experts dieper in op het hergebruik van, onderzoek naar en de ethiek rond archiefmateriaal.