Je bevindt je hier:

Verslag van de GIF-a-thon door Maarten Brinkerink

Studenten van verschillende kunstacademies kwamen afgelopen vrijdag naar Beeld & Geluid voor een unieke workshop GIF'jes maken. De zogenoemde GIF-a-thon had als doel om creatief hergebruik van archiefmateriaal in Openbeelden.nl te stimuleren. 

GIF (Graphics Interchange Format) is een bestandsformaat voor afbeeldingen en bestaat sinds 1987. Met GIF kun je verschillende beelden achter elkaar opslaan in hetzelfde bestand, waardoor korte filmpjes of animaties ontstaan. GIFjes zijn niet alleen eenvoudig te maken, ze zijn ook makkelijk te delen. Op social media zijn GIFjes een belangrijk onderdeel geworden van een snelle, beeldende manier van communiceren.

Voorbeeld-GIF's die Janneke Meekes maakte voor de GIF-a-thon

 

Workshop

Tijdens de GIF-a-thon werd geput uit de collectie van Beeld & Geluid die openbaar toegankelijk is voor creatief hergebruik via platform Open Beelden. Animator en illustrator Janneke Meekes leidde de workshop en toonde ons een serie inspirerende voorbeelden van zowel andere kunstenaars als haar eigen werk. Vooraf gaande aan de workshop had ze zelf al enkele GIFs gemaakt met collectie materiaal van Open Beelden.

Analoog werken was opvallend populair

Janneke legde in haar workshop twee werkwijzen uit: een GIF maken op basis van een digitaal bestand óf met uitgeprinte stills. De deelnemers gingen hard aan de slag en hadden twee uur om GIF's te maken. Opvallend genoeg waren de uitgeprinte stills erg populair. Met verf, kleur potlood of krijt gingen de meeste deelnemers aan de slag om 36 stills te bewerken. De workshop resulteerde in een bijzonder creatieve uitingen met het archiefmateriaal van Beeld & Geluid.

Hergebruik

Beeld & Geluid probeert via diverse projecten creatief hergebruik van archiefmateriaal te stimuleren. Zo brengt het project RE:VIVE archieven en muzikanten samen om nieuwe producties te maken gebaseerd op audiocollecties. De GIF-a-thon is georganiseerd naar aanleiding van het project Open Media Art, waarin vijf jonge makers de kans kregen om hedendaagse verhalen te maken op basis van de collectie van Beeld & Geluid. Hun werk is nog tot en met 21 mei te zien in de expositie Open Media Art: Nieuwe Verhalen uit het Archief in het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Het uiteindelijke GIF'je van Marije de Heij

Meer informatie

  • Zelf ook aan de slag? Hier vind je een collectie video's die je onder Creative Commons-licenties kunt gebruiken om je eigen GIFjes te maken. Onder de tab "Licentie" kun je per video vinden wat je ermee kunt doen en onder welke voorwaarden. 
  • Neem een kijkje op het Beeld & Geluid Labs-kanaal op Giphy voor meer GIF'jes gemaakt met Open Beelden.