Je bevindt je hier:

Video Fingerprinting project afgesloten met bijeenkomst bij Beeld & Geluid

Op donderdag 9 september is het eerste Video Fingerprinting project bij Beeld & Geluid afgesloten tijdens een bijeenkomst waar afgevaardigden van TNO en Andere Tijden bij aanwezig waren. Met fingerprinting technologie kunnen grote hoeveelheden video automatisch geanalyseerd worden om te zien of het materiaal al in de betreffende database aanwezig is. Van een video wordt een digitale ‘vingerafdruk’ gemaakt die vergeleken wordt met ‘vingerafdrukken’ die zich al in de database bevinden. Deze technologie wordt veel toegepast bij opsporingsmethoden door de politie en TNO wilde graag onderzoeken of de technologie die zij en de andere partners (ZiuZ, HS-Art en Joanneum Research) in huis hebben werkt binnen een audiovisueel archief. Voor dit project is daarom een dataset samengesteld met afleveringen van Andere Tijden en het bijbehorende archiefmateriaal.

bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst gaf Johan Oomen een overzicht van de verschillende soorten ‘search & retrieval’ technologieën die worden ontwikkeld binnen projecten waarbij R&D betrokken is. John Schavemaker van TNO liet zien welke technologie zij in huis hebben en wat de resultaten zijn van de analyse van de video’s. Deze resultaten zijn door Beeld & Geluid verwerkt in een demo die door Jaap Blom werd gepresenteerd. Lizzy van Winsen van Andere Tijden gaf ons een kijkje in de keuken van het maken van een televisieprogramma. Ze ging daarbij vooral in op de manier waarop archiefmateriaal gebruikt wordt en hoe zij zoekt naar passend beeldmateriaal. De bijeenkomst was daarnaast een mooie gelegenheid om te praten over mogelijkheden voor vervolgprojecten.

resultaten

Uit de resultaten kwam naar voren dat het nog erg lastig blijkt te zijn om het hergebruikte materiaal met de juiste tijdscodes in beide video’s terug te vinden. Nu is dat zo’n 36%, wat een matige score is voor deze techniek. Desalniettemin heeft het project ook een aantal positieve resultaten opgeleverd. In de eerste plaats is duidelijk geworden op welke punten de technologie verder ontwikkeld moet worden om meer data te genereren die voor Beeld & Geluid relevant is. In de tweede plaats is naar voren gekomen dat de gegenereerde data wetenschappelijk gezien misschien niet heel goed is, maar toch al waardevolle informatie bevat voor Beeld & Geluid. Ook zonder de exacte tijdscodes van waar welk archiefmateriaal zich in een video bevindt is het relevant om te weten wat voor archiefmateriaal in een bepaalde video gebruikt is. Als laatste is gebleken dat de kwaliteit van de gegenereerde data omhoog gaat wanneer er ook gebruik gemaakt wordt van audio fingerprinting. Voorafgaand aan het project werd gedacht dat deze techniek dezelfde data als video fingerprinting zou opleveren. Het blijkt echter dat de resultaten elkaar aanvullen en versterken.