Je bevindt je hier:

Zo organiseer je een duurzaam evenement: 5 tips

Duurzaamheid: anno 2023 kunnen we er echt niet meer omheen. Ook niet in de evenementenbranche. Zonder dat je het merkt, kan een evenement een enorme impact hebben op het milieu. Bezoekers leggen grote afstanden af, tijdens het evenement wordt er veel energie verbruikt en dan hebben we het nog niet eens gehad over het afval dat geproduceerd wordt tijdens een event. Mijn naam is Celine van Schie, marketeer voor de zakelijke markt, en ik deel in deze blog 5 manieren om de ecologische voetafdruk van je evenement zo laag mogelijk te houden.

Duurzaamheid: anno 2023 kunnen we er echt niet meer omheen. Ook niet in de evenementenbranche. Zonder dat je het merkt, kan een evenement een enorme impact hebben op het milieu. Bezoekers leggen grote afstanden af, tijdens het evenement wordt er veel energie verbruikt en dan hebben we het nog niet eens gehad over het afval dat geproduceerd wordt tijdens een event. Mijn naam is Celine van Schie, marketeer voor de zakelijke markt, en ik deel in deze blog 5 manieren om de ecologische voetafdruk van je evenement zo laag mogelijk te houden.

Conference room Beeld & Geluid in Den Haag

1. Denk na over de manier waarop mensen naar je event reizen 

Een groot deel van de uitstoot van je evenement is afkomstig van de manier waarop bezoekers naar de locatie reizen. Hoe meer bezoekers met het openbaar vervoer komen, hoe kleiner de impact van je event op het milieu is. Kies daarom bij voorkeur voor een evenementenlocatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. 

Om reizen met openbaar vervoer extra te stimuleren, is het belangrijk dat je je bezoekers op de hoogte brengt van deze mogelijkheid. Vertel ze precies hoe ze met het OV naar jouw evenementenlocatie komen. Zo vergroot je de kans dat bezoekers met de trein of bus komen en de auto laten staan.

Wist je dat zowel onze evenementen locatie in Hilversum als die in Den Haag perfect te bereiken is met het OV? Onze vestiging in Hilversum ligt zelfs tegenover het station. Daarnaast is er ook meer dan genoeg parkeergelegenheid en zijn er laadpalen aanwezig voor elektrische voertuigen.

2. Maak je event hybride

Het vervoer naar een evenement is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van het evenement. Duurzaam reizen helpt om dit terug te dringen, maar weet je wat nóg beter is voor het milieu? Helemaal niet reizen. 

Je dringt de CO2 voetafdruk van je evenement drastisch terug door bezoekers de kans te geven je event online bij te wonen. Bovendien verbruik je dankzij hybride events minder voedsel, papier en andere materialen. Volgens een onderzoek door Cornell University is de ecologische voetafdruk van een hybride event wel 67% lager dan die van een regulier evenement. 

Hoewel een hybride evenement veel voordelen met zich meebrengt, kent het ook een nadeel: hybride evenementen zijn relatief ingewikkeld om te organiseren. Je houdt als het ware twee evenementen tegelijk: een fysiek event en een online versie. Wil je een hybride event organiseren, zonder dat het je veel extra tijd kost? Daar zijn wij voor! Neem gerust contact met ons op om meer te leren over hoe wij je kunnen ontzorgen.

3. Kies voor duurzame catering

Op het gebied van catering kunnen veel evenementen nog veel verbeteren. Om het voedselaanbod te verduurzamen, kun je ervoor kiezen om vlees en vis van de menukaart te bannen en tijdens je evenement alleen vega of zelfs vegan hapjes serveren. 

Ook als je wat minder rigoureuze stappen wilt zetten, zijn er wat dingen die je kunt doen. Kies bijvoorbeeld voor (lokale) seizoensproducten, werk alleen met biologische producten en ga de samenwerking aan met verantwoorde leveranciers. 

Duurzame catering gaat verder dan alleen de ingrediënten die je gebruikt. Een groot deel van de impact op het milieu van je catering, zit hem in het afval dat erbij komt kijken. Bedenk vooraf goed hoeveel voedsel er nodig is, zodat er zo min mogelijk verspild wordt. Denk ook  na over de manier waarop je etenswaren verpakt: kies bij voorkeur voor papieren of zelfs herbruikbare verpakkingen in plaats van plastic.

4. Minder papier, meer schermen

Uitdraaien van presentaties, een plattegrond papieren of programmaboekje voor alle deelnemers: tijdens evenementen wordt er flink wat papier gebruikt. De meeste van deze papieren belanden na het evenement meteen in de prullenbak. Dat kan duurzamer!

Je gaat papierverspilling tegen door gedrukte documenten te vervangen door online oplossingen. Denk aan digitale uitnodigingen, e-tickets, digitale bewegwijzering en andere digitale communicatiemiddelen. Ook kun je overwegen om een app te bouwen voor je evenement. Zo kunnen bezoekers alle nodige informatie op één centrale plek vinden.

5. Compenseer je uitstoot

Zelfs als je alle tips uit dit artikel volgt en je evenement zo duurzaam mogelijk organiseert, kun je er niet omheen dat je event impact heeft op het milieu. Om je event écht klimaatneutraal te maken, kun je ervoor kiezen om je CO2 uitstoot te compenseren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door bomen te planten die koolstofdioxide uit de lucht absorberen of te investeren in andere projecten die zich inzetten om koolstofdioxide uit de lucht te halen.

Hulp nodig bij het verduurzamen van jouw event?

Wanneer je de tips in dit artikel in je achterhoofd houdt bij het plannen van je volgende event, houd je de uitstoot van je evenement zo klein mogelijk. Bij Beeld & Geluid denken we graag met je mee om samen met jou een duurzaam evenement neer te zetten. Niet alleen zijn onze locaties perfect te bereiken met het openbaar vervoer en werken we met verantwoorde ingrediënten, maar we helpen je ook om op andere gebieden duurzame keuzes te maken. Neem contact op via evenementen@beeldengeluid.nl of bel 035 6775555 en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen bij het organiseren van een duurzaam event. 

Celine van Schie

Tips voor duurzame events | Beeld & Geluid Eventmoment

Benieuwd hoe je een duurzaam event kan organiseren? Bekijk deze Eventmoment video.