Je bevindt je hier:

Wereldwijd hebben audiovisuele archieven te maken met vragen rondom kolonialiteit, identiteit en ras. Vragen over onze afkomst, onze geschiedenis en onze samenleving. Inward Outward is een internationaal symposium en onderzoekt de positie van audiovisuele archieven ten opzichte van dit soort vraagstukken.

Eerder dit jaar, op 24 en 25 januari 2020, vond de eerste editie van het Inward Outward symposium plaats. Naar aanleiding van deze eerste editie en de komende tweede editie (april 2021), brengt Inward Outward een publicatie uit over kolonialisme, identiteit en ras binnen audiovisuele archieven. 

In deze digitale publicatie worden discussies die tijdens het symposium 2020 aan het licht kwamen verder uitgediept. Daarnaast staan verschillende bijdragen van sprekers centraal. Uiteraard is er veel meer besproken dan de inhoud van deze publicatie. Het is dan ook onmogelijk om een volledig beeld te geven van alle kennis en inzichten die zijn gedeeld tijdens deze eerste editie van Inward Outward.

Inward Outward

Archieven vormen het nationaal geheugen van een land en hebben een bijzondere macht om te vormen en te definiëren wie wel en wie niet in zijn verhalen is opgenomen. We onderzoeken wat het 'dekoloniseren' van het archief, binnen en buiten de muren van gevestigde instituten, kan bieden voor de productie van nieuwe kennislichamen. 

Met een kritische archiefbenadering als basis verkent Inward Outward wat specifiek is voor bewegend beeld- en geluidsmateriaal, van zowel materiaal uit het verleden als materiaal uit het heden, en de archiefpraktijken die gebruikt worden om het te verzamelen, te bewaren en toegankelijk te maken.

Het Inward Outward Symposium wordt georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zuidoost-Aziatische en Caribische Studies (KITLV) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, en wordt ondersteund door het Research Center voor Material Culture. Het eerste Inward Outward symposium vond plaats in januari 2020. 

De 2021 editie van het symposium vindt virtueel plaats in april 2021 (specifieke data nader te bepalen). De 'Open Call for Papers' en de nieuwe Inward Outward website staan binnenkort online. Via deze pagina blijf je op de hoogte. Regelmatig updates ontvangen? Meld je aan voor de mailinglijst hieronder.

Call for Presentations 

De tweede editie van het Inward Outward Symposium vindt online plaats op 6 tot en met 9 april 2021

De tweede editie richt zich op 'Emotie' in het Archief. Dit thema kwam naar voren tijdens het eerste symposium en heeft sindsdien meer ruimte in beslag genomen als direct antwoord op de recente wereldwijde gebeurtenissen. We nodigen onderzoekers, archiefmedewerkers, kunstenaars, filmmakers, curatoren en anderen uit om voor 1 februari 2021 om 10.00 (CET) een voorstel in te dienen.

Voor alle details download je de Call for Presentations

Via deze pagina blijf je op de hoogte. Regelmatig updates ontvangen? Meld je aan voor de mailinglijst hieronder.