Je bevindt je hier:

Digitaal lesmateriaal nederlands

Media bij het vak Nederlands? Ja! Ontdek de verschillende toepassingen en onze (praktische) tips om beeld en geluid uit de Onderwijs Mediacollectie direct in te zetten tijdens jouw les Nederlands.

Iemand met een ouderwetse duikbril op leest een boek

Digitaal lesmateriaal in je mailbox

Schrijf je in en we voorzien je een paar keer per jaar van inspirerend digitaal lesmateriaal, de tofste workshops en tips van collega’s!

Mediafragmentenlijsten

Met onze Mediafragmentenlijsten licht je op een laagdrempelige, simpele en leuke manier onderwerpen toe die je tegenkomt in boeken. 

TIP: bewaar de de Mediafragmentenlijst in je eigen lijsten. Zo kun je de fragmenten ook los gebruiken en dus zelf kiezen welke fragmenten geschikt zijn voor jouw leerlingen. 

Weet jij zelf een goed fragment dat (nog) niet in onze Mediafragmentenlijst staat of heb je een tip voor een onderwerp? Laat het ons weten via opschool@beeldengeluid.nl.

Familie in Indonesië op een plantage

Transkoloniale thema's

Deze lijst bevat Mediafragmenten over transkoloniale thema’s. Van interviews met betrokkenen tot een kijkje op een oude plantage. Interessant om een thema als 'opgroeien als een Surinaamse in Nederland' of 'slavernij is mijn geschiedenis' te bespreken!

Mediafragmentenlijst
Een stukje regenboogtaart

Afbeelding: Alexander Grey

Gender

Gender, LHBTIQ+, gelijkheid; termen van deze tijd, maar niet iedereen kan ze op dezelfde manier toepassen. Gebruik een mediafragment uit deze lijst om met je leerlingen een betoog te starten of om een thema toe te lichten. 

Mediafragmentenlijst
Rob Bogaerts Een man staat op de tafel in de (oude) Tweede Kamer

Debatteren: do's and don'ts in beeld

Wil je debatteren in de klas? En laten zien hoe dat werkt en ook hoe het dus helemaal niet moet? Wij selecteerden een aantal mediafragmenten die je hiervoor kunt gebruiken. 

 

Mediafragmentenlijst

LESSONUP

Het LessonUp-kanaal van Beeld & Geluid staat bomvol inspiratie, activatie van voorkennis en verdieping. Je vindt er - direct te gebruiken - digitale lessen, mét media uit onze collectie. Onder de naam ‘Beeld bij je boek’ vind je bijvoorbeeld door leerlingen gekozen videofragmenten die volgens hen illustreren waar een boek over gaat. #DeZin zijn audioboektrailers, gemaakt door leerlingen naar aanleiding van de, volgens hen, mooiste zin uit het boek. Luister #DeZin samen met jouw leerlingen of daag ze uit om zelf een boektrailer te maken.

Afbeelding van Anton de Kom

Wij slaven van Suriname - Anton de Kom

Op zoek naar een boek om het thema slavernij te bespreken? Dit boek van Anton de Kom uit 1934 leent zich daar uitstekend voor. In de LessonUp-les wordt het belang van het boek geduid middels mediafragmenten. Denk aan een interview met de zoon en kleinzoon, een fragment met Arjen Lubach en beelden van de excuses-kwestie. Gebruik deze les als inleiding op het boek of om een gesprek met jouw leerlingen over dit onderwerp aan te gaan.

Naar LessonUp
Kaj Gerbrandy met het boek De Tunnel in zijn hand

De tunnel - Anna Woltz

Hoe was het bombardement in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Wat is polio? En hoe is het om verliefd te zijn in oorlogstijd? Allemaal thema’s uit het boek De Tunnel van Anna Woltz. Bespreek deze thema's aan de hand van de fragmenten die wij klaar hebben gezet. Inclusief fraaie boektrailer #DeZin van het Jonge Jury Boekgenootschap.

Naar LessonUp
Omslag van de winnende boeken van De Inktaap

De Inktaap

Voor het project De Inktaap - van Passionate BulkBoek - maakten we voor drie boeken een les met Mediafragmenten én een boektrailer #DeZin. Deze kun je gebruiken om je leerlingen te inspireren op zoek te gaan naar de mooiste zin van hun boek en er zelf ook een boektrailer van te maken.

Naar LessonUp

Programmatips

Op zoek naar programma’s die aansluiten bij jouw lessen Nederlands? Bekijk deze titels eens, er zit ongetwijfeld iets tussen dat je kunt gebruiken voor jouw leerlingen. Handige tip: als je de code achter de titel gebruikt als zoekterm in de Onderwijs Mediacollectie krijg je alle afleveringen van dat programma op een rij! 

  • Brommer op zee (code: 2102104180302163231)
  • Taalstaat (code: 2101608030026081031)
  • Het Lagerhuis (code: 2101608030026860631)
  • Op weg naar het Lagerhuis (code: 2101608030026863231)
  • Draadstaal (code: 2101608030024813731)
Een reddingsband op een boot

Zoek- en Vindservice

Wil je aan de slag maar kom je er niet uit? Wij helpen je graag. Want jij bent expert in jouw vak en wij kennen onze mediacollectie als onze broekzak. Omschrijf zo duidelijk en uitgebreid mogelijk waar je naar op zoek bent, des te beter kunnen wij je helpen. Mail naar opschool@beeldengeluid.nl.

Tip: bekijk onze tutorials voor goede zoekresultaten!

Tutorials