Je bevindt je hier:

Trainingen voor leerkrachten en docenten

Kennis over de werking en mechanismen van (nieuws)media wordt steeds essentiëler voor leerkrachten en docenten. De dynamiek van onze complexe mediasamenleving is immers merkbaar in de klaslokalen. Daarom traint Beeld & Geluid Onderwijs leerkrachten en docenten (in opleiding) in mediawijsheid en nieuwswijsheid.

docenten tijdens workshop of training over mediawijsheid

Voor meer media- en nieuwswijze leerkrachten en docenten

De hele dag door komt er via sociale en traditionele media een stroom van beelden op ons af. We worden geïnformeerd, we maken en delen, ontmoeten en spelen. Tegelijkertijd razen desinformatie, hypes en hoaxes onder onze duimen door. 

Middels interactieve en verdiepende programma’s traint Beeld & Geluid Onderwijs leerkrachten en docenten (in opleiding) in het duiden, nuanceren en analyseren van ontwikkelingen in de media en gebeurtenissen in het nieuws. Er komen thema’s als pers, journalistiek, nepnieuws, desinformatie, satire, influencers en publieke opinie voorbij. 

De Mediaworkshops en -trainingen zijn samengesteld volgens de meest actuele richtlijnen voor ‘digitale geletterdheid’ en ‘burgerschap’.

Docenten in gesprek tijdens workshop mediawijsheid

Basistraining Mediawijsheid en Burgerschap

Leerkrachten/docenten po/vo/mbo/hbo
| 3 uur

Ben jij in staat jouw leerlingen/studenten wegwijs te maken in de gemedialiseerde wereld waarin zij leven? Hoe mediawijs ben jijzelf? Doel van de Basistraining Mediawijsheid en Burgerschap is om jouw basiskennis bij te spijkeren over hoe media, pers en (alternatieve) journalistiek werken en hoe zij onze kijk op elkaar, de wereld en de werkelijkheid beïnvloeden.

Meer info
Docenten tijdens workshop fake news

Fake News en desinformatie

Leerkrachten/docenten po/vo | 3 uur | datum en prijs in overleg

Deze interactieve training helpt je het complexe onderwerp desinformatie beter te begrijpen én stoomt je klaar om hierover in gesprek te gaan in de klas. Naast theorie en een interactief deel, krijg je concrete handvatten om de opgedane kennis te verwerken in jouw lessen.

Meer info
Docent mbo tijdens training dialoog in tijden van desinformatie

Dialoog in tijden van misinformatie

leerkrachten/docenten (in opleiding) po/vo/mbo/hbo
| datum en prijs in overleg

Voor hun nieuwsvoorziening wenden jongeren zich steeds vaker liever tot sociale dan traditionele nieuwsmedia. De dagelijkse grillen van nieuws, hypes en hoaxes worden zichtbaar in discussies in het klaslokaal. Hoe houd je de regie tijdens lastige gesprekken? Hoe creëer je een open en veilige dialoog voor de hele klas?

Meer info
docenten tijdens een masterclass medialogica

Masterclass Medialogica

leerkrachten/docenten po/vo/mbo/hbo
| 1,5 uur | datum en prijs in overleg

Media dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid en bepalen dus in belangrijke mate ons beeld van die werkelijkheid. In hoeverre zijn media een betrouwbare gids? Tijdens deze masterclass ontdek je hoe mediahypes en publieke opinie tot stand komen.

Meer info

Maatwerk

Een Mediaworkshop combineren met een rondleiding door het archief? Een mediawijsheidtraining op locatie? Met de hele school het nieuwe Mediamuseum in Hilversum bezoeken? Er is nog veel meer mogelijk dan bovenstaande workshops en trainingen. Van meerdaagse arrangementen en gastlessen tot introductie- en themaweken. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. We denken graag mee over het ideale programma voor jouw wensen en leerdoelen. 

onderwijs media collectie digitaal lesmateriaal

Media in jouw les

In de Onderwijs Mediacollectie van Beeld & Geluid vind je gratis digitaal lesmateriaal waarmee je jouw lessen op simpele wijze verrijkt! Ontdek bijvoorbeeld onze kant-en-klare Fragmentenlijsten bomvol mooi audio- en videomateriaal voor de vakken Nederlands, Geschiedenis en Maatschappijleer. 

Meer over de mediacollectie
Mediareactor in nieuwe mediamuseum

Combineer met museumbezoek

Yes, het eerste interactieve Mediamuseum ter wereld is open! In het gloednieuwe museum in Hilversum ontdek je de invloed van media op jou en van jou op media, in een unieke ervaring op maat. Natuurlijk kun je een bezoek aan het Mediamuseum combineren met een Mediaworkshop voor jouw klas.

Meer info Mediamuseum