Je bevindt je hier:

Radio Garden raast met orkaan Irma mee

Terwijl orkaan Irma de Caribische eilanden nadert schiet het bezoekersaantal van Radio.garden met 60% omhoog.
Waar luisterde men naar, en waarom? Wij doken in de statistieken.

Terwijl orkaan Irma de Caribische eilanden nadert schiet het bezoekersaantal van Radio.garden met 60% omhoog.
Waar luisterde men naar, en waarom? Wij doken in de statistieken.

Sinds december 2016 ontdekken miljoenen luisteraars browsend over de globe radiozenders via Radio.garden. Al navigerend kun je zo’n 15.000 stations live beluisteren. Veruit de meeste luisteraars zitten in India, op gepaste afstand gevolgd door Brazilië en de Verenigde Staten. Zoals te verwachten zijn dan ook de Indiase stations in Mumbai, New Dehli, Chennai en Begaluru het populairst. Maar begin september gebeurt er iets opvallends:  waar normaal op een dag zo’n 250.000 unieke gebruikers op Radio.garden zitten, luisteren op 6 september maar liefst 400.000 mensen via het platform.  Radio Cubana uit Havana, normaal op plek 179 in de lijst van best beluisterde stations, schoot naar plek 1.  Het was niet de enige zender uit het Caraïbisch gebied dat ineens luisteraars trok. De zender Sonera in Santiago de Cuba wedijverde in populariteit.

Een station op Puerto Rico is onbereikbaar na orkaan Maria.

Blijkbaar was orkaan Irma een reden om zenders in het gebied op te zoeken: navigerend over de globe is Cuba  redelijk makkelijk te vinden. Om op eilanden als Saint Johns of Sint Maarten te komen moet je al wat meer inzoomen, of goede topografische kennis hebben. Toch werden de zenders Antigua Observe en Hits FM van het eiland Saint Johns veel gevonden. De favoriete zender op Sint Maarten was Tropixx in Philipsburg, waarop mensen in paniek inbelden terwijl de daken van huizen af werden geblazen. Het station zendt op moment van publicatie nog steeds alleen ruis uit. Een andere populaire zender was Laser FM, een muziekzender die inmiddels weer (online) in de lucht is, waar ook nu met regelmaat het weerbericht te horen is.

Waar zitten de luisteraars? De meest opvallende stijger is Mexico, op 5 september met een kwart van alle gebruikers met stip op nummer 1. Als je het gehele jaar bekijkt is Mexico met 4% goed voor een plek in de top 5. In Europa was Radio.garden in Spanje ineens veel populairder en in het Caraibisch gebied was de Dominicaanse republiek een stijger.

Nederlandse radio-dj's volgen live radio uit het getroffen gebied op de voet.

In Nederland was in de cijfers geen verschil te zien in het gebruik van Radio.garden. Wel zien we op Twitter radioliefhebbers en -makers die ademloos luisteren naar dj’s die door blijven werken terwijl het water delen van de studio instroomt. 

De beweegredenen van de luisteraars zijn niet op te maken uit de cijfers. Uit de tweets van Nederlandse luisteraars blijkt fascinatie met de manier waarop de dj’s hun vak in deze omstandigheden uitvoeren. Een twitteraar uit Nieuw-Zeeland noemt zijn eigen luistergedrag ‘scary, twisted voyeurism’. Maar het zal geen toeval zijn dat juist in Mexico en Spanje de zenders op de Caraïben worden beluisterd. Het zijn Spaanstalige gebieden waartussen veel gemigreerd is. Wie op afstand zit van familie en vrienden,  zoekt de meest actuele informatie over hun situatie. Radio voorziet in die behoefte, terwijl Radio.garden de luisteraar een extra voordeel geeft: valt het ene station in herhaling of valt de verbinding weg? Je kunt meteen  naar het volgende station in de buurt en reist mee met de orkaan.

Orkaan Irma laat zien dat radio na bijna 100 jaar verre van dood is en nog steeds een belangrijke informatiebron vormt. Tegelijkertijd roept een korte blik op de statistieken van Radio.garden nieuwe vragen op. Zou je bijvoorbeeld niet verwachten dat ook in Nederland meer geluisterd zou worden? Hoe verschilt de rol van radio per gebied?    

Hoe dan ook toont de analyse dat we met Radio.garden een interessante nieuwe bron van luisterdata van over de hele wereld rijker zijn.   En het geeft een reden om vaker te kijken hoe gebeurtenissen het luistergedrag beïnvloeden. Zou het alleen veranderen bij natuurrampen als een aardbeving of een orkaan, of ook bij verkiezingen, staatsgrepen of aanslagen?