Je bevindt je hier:

Memes maken

Het coronavirus is natuurlijk niet grappig, maar het is wel belangrijk om in vervelende tijden te blijven lachen. Memes lenen zich daar super goed voor. Ze gaan dan ook de hele wereld over. Overal duiken afbeeldingen met teksten op die het coronavirus van een andere kant bekijken. Ze verzachten de pijn en het verdriet. Op deze manier kunnen we in tijden van het coronavirus toch nog een beetje lachen. Maar hoe werken deze memes dan?

https://9gag.com/gag/aV06VM8

https://9gag.com/gag/a0R3Kez

Een meme (spreek uit als miem) is een afbeelding, video of uitdrukking die in combinatie met een grappige tekst massaal wordt gedeeld op sociale media. Memes gaan vaak over dingen die je meemaakt en die anderen ook kunnen overkomen. Hierdoor denk jij als je een meme ziet ook vaak: “Hé, dat is precies hoe ik het ook voel!”, en moet je er extra hard om lachen. Omdat anderen zich ook herkennen in dat gevoel, delen zij een meme weer verder. En zo verspreidt zij zich heel snel over het internet.

Het nieuwe coronavirus heeft al enorm veel nieuwe memes opgeleverd. En dat is ook niet gek, want het overkomt ons allemaal! Dat er zoveel grapjes over het virus worden gemaakt,  heeft natuurlijk ook een reden. Humor is een manier om met elkaar te praten over iets dat je bezighoudt en het maakt moeilijke dingen makkelijker. We worden op dit moment overspoeld door een veelheid aan nieuwsberichten over het coronavirus en grappen maken is een manier om de situatie een beetje makkelijker te maken.

https://9gag.com/gag/az13V1N

'Meme' komt uit de biologie

Wist je dat het woord meme al in 1976 is bedacht door een bioloog? Internetgrappen had bioloog Richard Dawkins toen natuurlijk niet voor ogen (het internet zoals wij dat nu kennen was er toen nog helemaal niet). Hij beschreef een meme als iets wat zich verspreidt door middel van kopieergedrag. Dit is een algemene betekenis voor een meme. Tegenwoordig is het bijna alleen gericht op het internet. Grappen worden verspreid door ze overal te delen.

Een internetmeme is dus grappig en heel herkenbaar. Een meme kan eigenlijk uit van alles ontstaan: een grappige gezichtsuitdrukking, een uitspraak van een bekend persoon of een kattenvideo. Maar ook grote gebeurtenissen in het nieuws zoals de corona crisis kunnen tot memes leiden. Vervolgens maken mensen oneindig veel verschillende combinaties van deze nieuwsberichten met daarbij grappige teksten.

Het nieuws biedt vaak stof om memes van te maken. Om memes goed te kunnen begrijpen, moet je ook het nieuws volgen. Memes sluiten dus aan op actualiteiten en dat betekent dat iets ook “uit de tijd” kan raken en op een gegeven moment dus niet meer grappig is of goed begrepen wordt. Professor Giselinde Kuipers verzamelt al vanaf het begin van de corona-crisis alle ‘rampen-grappen’ die ze over de crisis kan vinden op het internet, omdat ze nieuwsgierig is wat er gebeurt. Zij kijkt naar veranderingen in de grappen die mensen online maken met het verstrijken van de tijd. In het begin zag ze dat er bijvoorbeeld veel woordgrappen gemaakt en ook hamsteren was onderwerp van veel memes. Ze ontdekte ook dat sommige grappen na een tijdje gemeen worden. De persoon of groep mensen waarover de grap gemaakt wordt kan dan gekwetst zijn. Dan is de meme allesbehalve grappig natuurlijk. Inmiddels weten we bijvoorbeeld ook heel goed dat iedereen het coronavirus kan krijgen. Toch, nu we ons samen nog beter aan alle regels houden, en we veel thuis zijn is er veel aanleiding tot nieuwe memes en dat maakt ons soms gelukkig toch een beetje vrolijk.

Wil je meer weten over memes? Lees dan vooral verder in ons TILT-verhaal De geheimtaal van memes of lees het artikel van Giselinde Kuipers.

https://9gag.com/gag/aPR2dGG

Memes werken als een soort beeldtaal. Je praat met elkaar via de beelden en de betekenis die jij of een ander eraan gegeven heeft. Soms lijkt een meme ook een beetje op geheimtaal en is alleen te begrijpen voor mensen die die taal spreken. Bijvoorbeeld een “onder ons grapje” die alleen mensen in een bepaald groepje begrijpen, een inside joke. De memes die bovenaan deze tekst staan, zijn daar een goed voorbeeld van. Alleen mensen die naar de Efteling zijn geweest, kennen bijvoorbeeld Hugo van den Loonsche Duynen uit de Villa Volta. Ja en wie had dat gedacht, de Telfort reclames waarin we al jaren het gezin van Hans volgen die van een van villawijk naar krantenwijk en van zeiljacht naar koopjesjacht is gegaan, kennen mensen buiten Nederland niet. Ook een leuk grapje onder ons dus ?. 

Online-offline-online opdracht Meme Maken

PO, groep 6 t/m 8

Memes zijn dus net pijnstillers, je haalt de ziekte er niet mee weg, maar verzacht wel de pijn. Help jij de pijn verzachten van mensen die nu hard werken in de zorg, alleen thuis zitten of ziek zijn en wel een opkikkertje kunnen gebruiken? Maak dan een unieke Beeld & Geluid meme! We hebben vier beelden uit ons archief voor je klaargezet om een positieve en vrolijke meme mee te maken. Je kunt aan de slag met het beeld van een verpleegster, een vaccin, “tante Jet” en dokter, zuster en gewonde (klik op de links om de originele Polygoon journaals terug te kijken waar de afbeeldingen uit komen). Waarom zulke oude beelden? Dit zijn beelden uit het archief van Beeld & Geluid die hergebruikt mogen worden, omdat bijvoorbeeld de maker ervan 70 jaar (of langer) geleden is overleden en hun werken in het publieke domein terechtkomen. De werken mogen vanaf dat moment nieuw leven krijgen ingeblazen. Je vindt meer beelden die hergebruikt mogen worden op de website www.openbeelden.nl 

Hoe maak je een goede meme? 

  1. Kijk naar de voorbeelden die we voor je gemaakt hebben en kies een foto waar je zelf mee aan de slag wilt! 
  2. Download het bestand van de afbeelding die je gekozen hebt en print deze uit.
  3. Bedenk een leuke tekst die bij de afbeelding past en schrijf deze op een kladpapiertje: kort, maar krachtig! 
    • Je kunt met één foto veel verschillende boodschappen delen. 
    • Maak de tekst niet te lang. Kort en krachtig leest het fijnst. 
    • Een goede meme is grappig, je wilt degene voor wie je hem maakt aan het lachen brengen
  4. Knip stukjes tekst uit kranten, tijdschriften, etc. en zet de tekst alvast in de goede volgorde óf knip (gekleurd) papier op in kleinere stukjes en schrijf zelf de grappige tekst op
  5. Bedenk waar je de tekst wilt plaatsen. Kijk goed waar in de foto (lege) ruimte zit om tekst te plaatsen.
  6. Je meme is klaar om te delen! 
    • Wil je dit offline doen? Post is krijgen is altijd leuk! Dan kun je de meme in een envelop stoppen en het adres van degene aan wie je hem wilt sturen daarop schrijven. Vergeet de postzegel niet! 
    • Je kunt de meme ook online delen en verspreiden via sociale media. maak daarvoor een foto van je meme en plaats deze online met de #beeldengeluidmeme. Dan kunnen wij je meme ook terugvinden en verder verspreiden!

Stuur je je meme met de post naar opa of oma? Of naar iemand die je kent en hard werkt in de zorg? Maak er ook een foto van en stuur deze naar opschool@beeldengeluid.nl, dat vinden wij heel leuk en misschien zetten we hem wel in het zonnetje op één van onze socials!