Je bevindt je hier:

'een geschiedenisles met veel interactieve aspecten'

‘Een les die goed laat zien dat ‘eenvoud’ en ‘overzichtelijk’ soms uitstekende eigenschappen zijn van een goede les!’ Dat waren de eerste woorden uit het juryrapport over de inzending van Maaike Zijm uit Den Burg. Als docent geschiedenis (en Nederlands) staat ze voor de klas op de Openbare Scholen Gemeenschap De Hogeberg op Texel.

Maaike vertelt over de Media & Onderwijs prijs 2021

Maaike vertelt over de Media & Onderwijs prijs 2021

Pokemon, Dr Strange en nu hebben we Spiderman.

Maaike maakte een interactieve les in LessonUp en gebruikte hierbij heel handig alle verschillende interactieve mogelijkheden die er op het platform mogelijk zijn. De didactische cirkel van starten met kerndoelen, individuele mogelijkheden tot verdieping en eindigen met reflectievragen is helemaal rond voor de jury.

"Zelf ben ik al een langere tijd bezig met digitale middelen inzetten in mijn lessen. We werken graag met thema’s. Pokemon, Dr Strange en nu hebben we Spiderman. Alles staat dan in het teken daarvan. Ik vind dat zelf prettig om zo creatief bezig te zijn en het spreekt leerlingen ook aan! De leerlingen reageren er ook vaak positief op. Soms vragen ze of ik de les kan nasturen - dat is natuurlijk altijd handig. Én het is een soort van naslagwerk waaruit ik zelf kan halen wat ik nodig heb. Ik wil zeker niet 30 slides in één les behandelen, dus ik kies vooraf zelf waar ik aandacht aan ga besteden."

De Media & Onderwijs Prijs heeft het gesprek op gang gebracht

Dat ze vorig jaar nog niet van de Media & Onderwijs Prijs had gehoord, is natuurlijk niet zo vreemd - het was het pilotjaar. Maar toen ze de oproep op LinkedIn tegenkwam, voelde ze zich direct aangesproken. Want om met media je leerlingen naar een hoger niveau te krijgen, daar had ze ervaring mee: een geschiedenisles met veel interactieve aspecten waarmee ze de leerlingen goed in beweging kreeg. 

“Ik had er eigenlijk niet bij stilgestaan dat ik zoveel reacties op zou krijgen op het winnen van de prijs. Ik vond het natuurlijk heel leuk om reacties te krijgen van collega’s. Zij weten wel dat ik handig ben met zulke dingen, maar weten eigenlijk niet zo goed wat het nou precies is. Of ze vragen om hulp als ze ook zo’n les willen maken. Het zorgt ervoor dat je anderen kunt helpen. En nu gaan ze er zelf ook mee aan de slag. Dus, door de prijs is het gesprek over het inzetten van digitale middelen in gang gezet. Ik kwam laatst toevallig weer iets tegen op LinkedIn van de andere winnaars. Dat vond ik grappig om weer terug te zien. Dan zie je dingen waar ik zelf helemaal nog niet aan gedacht had. Dat is ook het leuke aan deze prijs, dat het allemaal heel verschillende dingen zijn."

Heb je nog tips voor docenten die nu lezen?

"Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar mijn tip naar anderen is ‘vooral gewoon doen’! De prijs is leuk omdat anderen ook mogen zien wat voor mooie lessen je maakt. Het blijft vaak in je klaslokaal, maar je kunt er anderen ook mee inspireren. En dat is toch fijn om te doen."

 

Bekijk hier de digitale les van Maaike

 

Meld je direct aan voor de Media & Onderwijs Prijs 2022

Heb je geen link, maar bijvoorbeeld een PDF? Upload die dan in de vraag hieronder
Slechts één bestand.
512 MB limiet.
Toegestane types: jpg, png, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, rar, sit, svg, tar, zip.