Je bevindt je hier:

Digitaal lesmateriaal maatschappijleer en burgerschap

Breng de wereld om ons heen via de Onderwijs Mediacollectie van Beeld & Geluid naar jouw klaslokaal! Van de onderwerpen die jij met je leerlingen wilt bespreken, hebben wij beeld en geluid. Die media kunnen jouw leerlingen op weg helpen thema’s beter te duiden en te begrijpen.

Tekstbord in de hoogte gehouden in een mensenmassa dat zeg Black Lives Matters

LessonUp

Voor het vak Burgerschap en Maatschappijleer hebben we speciaal voor jou LessonUp-lessen over een aantal actuele onderwerpen gemaakt. Thema's als racisme, het zelfbeeld van jongeren en sociale media, terrorisme, Keti Koti en het WK in Qatar komen voorbij. Check de voorbeelden hieronder of ga direct naar de Maatschappijleer & Burgerschap-lessen op het Beeld & Geluid LessonUp-kanaal.

Meisje op haar telefoon

Foto: Tim Mossholder

Sociale media en zelfbeeld

Wat is de invloed van sociale media op het zelfbeeld van jongeren? Deze les bevat een lesvideo en een aantal prikkelende stellingen want, ‘kijk mij nou’... dat stralen je leerlingen vaak uit, maar of ze zich ook sterk voelen…? 

Naar LessonUp-les
Promobeeld van de Racisme Kennis Test van BNN/VARA

Racisme Kennistest

Deze LessonUp is een interactieve les naar aanleiding van de Racisme Kennistest van BNN-VARA. Met deze mediafragmenten hopen wij te helpen racisme in de klas bespreekbaar te maken.

Naar LessonUp-les
Dansende dames in traditionele Keti- Koti kleding

Keti Koti

Wat is Keti Koti en waarom zou dit een nationale feestdag kunnen worden? Duik mee in de geschiedenis en vorm je eigen mening.

Naar LessonUp-les

Mediafragmentenlijsten

Heb je alleen behoefte aan een kort fragment om jouw les uit te breiden en je lesstof toe te lichten? Dat snappen we. Daarom hebben we ook Mediafragmentenlijsten. Bekijk ze en gebruik de fragmenten zoals jij dat wil. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van themalijsten die wij al hebben gemaakt. 

TIP: bewaar de de Mediafragmentenlijst in je eigen lijsten. Zo kun je de fragmenten ook los gebruiken en dus zelf kiezen welke fragmenten geschikt zijn voor jouw leerlingen. 

Weet jij zelf een goed fragment dat (nog) niet in onze Mediafragmentenlijst staat of heb je een tip voor een onderwerp? Laat het ons weten en mail naar opschool@beeldengeluid.nl

Overstroomd gebied in Nederland

Klimaat

Het klimaat treft ons allemaal. Wat gebeurt er nu exact en wat kun je er aan doen? We hebben een lijst met elf uiteenlopende fragmenten die je kunt gebruiken om verschillende aspecten van het klimaatprobleem te bespreken met je leerlingen.

Naar Mediafragmentenlijst
Een rug met handen die een BH-bandje openen

Seksualiteit, genot en consent

Seks - daar hebben je leerlingen het zeker over. Maar weten ze wat mag, wat kan en wanneer ze moeten stoppen? Bekijk de fragmenten (of ga naar onze LessonUp-lessen over dit onderwerp)

Naar Mediafragmentenlijst
Een man in het donker met tegenlicht en een stok in zijn hand

Criminaliteit

Wat is criminaliteit? Wat gebeurt er met iemand als hij of zij van het rechte pad af gaat en hoe kom je weer goed terecht? Beluister de verschillende verhalen en bespreek het met je leerlingen.

Naar Mediafragmentenlijst

PROGRAMMATIPS

Op zoek naar programma’s die aansluiten bij jouw lessen? Bekijk deze titels eens - er zit ongetwijfeld iets tussen dat je kunt gebruiken voor jouw leerlingen. Handige tip: als je de code achter de titel gebruikt als zoekterm in de Onderwijs Mediacollectie, krijg je alle afleveringen van dat programma op een rij! 

  • Danny's wereld (2102101280294128631)
  • De dikke datashow (2102101030291595731)
  • De avondshow met Arjen Lubach (2102202210333009531)
  • Make Holland Great Again (2101908200260618831)
  • Medialogica (2101608030025735431)
Een reddingsband op een boot

Zoek & Vindservice

Wil je aan de slag maar kom je er niet uit? Geeft niet, wij helpen je graag. Als je duidelijk aangeeft wat je nodig hebt, helpen wij je op weg. Want jij bent expert in jouw vak en wij kennen onze mediacollectie als onze broekzak. Omschrijf zo duidelijk en uitgebreid mogelijk waar je naar op zoek bent, des te beter kunnen wij je helpen. Mail naar opschool@beeldengeluid.nl

En bekijk ook alvast onze tutorials voor goede zoekresultaten.