Je bevindt je hier:

Mediacollectie voor onderwijs

Speciaal voor het onderwijs (po, vo, mbo, hbo & wo) selecteert Beeld & Geluid relevant video- en audiomateriaal uit haar collectie, dat beschikbaar wordt gemaakt voor gebruik in lessen of presentaties. Als docent of leerling heb je gratis exclusieve toegang tot dit materiaal via het mediaplatform Beeld & Geluid op school. Maak een gratis account aan, log in en ga direct aan de slag met fragmenten die je gemakkelijk kunt afspelen, knippen en opslaan.
Nieuwsgierig naar ons materiaal en hoe je het kunt inzetten voor jouw lessen of presentaties? Doe hier inspiratie op!

Vier archiefbeelden, met o.a. Theo en Thea en NikkieTutorials

Wij zijn goed in het beheren van onze collectie en kennen die als onze broekzak. Wij zoeken voor jou geschikt materiaal en vragen aan de rechthebbende of het gepubliceerd mag worden. Je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar de mooiste fragmenten.

Iedereen die werkt of leert in het onderwijs of de wetenschap kan een gratis account aanvragen, waarmee je kunt inloggen en het materiaal kunt afspelen.

Highlights

Benieuwd hoe jij media in kunt zetten in je lessen? Doe inspiratie op bij docenten die je voorgingen!

Tijdlijn op Instagram met vooral foto's van meisjes/vrouwen

Zelfbeeld

Het puberbrein kan af en toe rare sprongen maken waardoor jongeren soms flink onzeker zijn. Dat mag natuurlijk, maar door sociale media lijkt het zelfbeeld van jongeren en hun eigenwaarde meer onder druk te staan. Hoe groot is invloed van sociale media eigenlijk op het zelfbeeld van jongeren? Hoe vatbaar zijn jongeren hiervoor en wat kunnen ze er tegen doen? Deze lesvideo kijkt naar de verschillende invloeden en geeft een aantal stellingen waarmee je dit onderwerp in je klas bespreekbaar kunt maken.

Video - Onafhankelijkheid Indonesië door Stefan van der Weide

Onafhankelijkheid Indonesië

Stefan van der Weide

Stefan van der Weide is geschiedenisdocent op Stad en Esch in Meppel. Hij maakte samen met Beeld & Geluid op school deze lesvideo 'Indonesië wordt onafhankelijk'. Dit is een van de examenonderwerpen voor het VMBO dit schooljaar. Hoe makkelijk is dat? Delen mag!

Bekijk de video
7 portretten van docenten en '100 dagen voor de klas en verder...'

100 dagen voor de klas... en verder

In de VPRO-serie 100 dag voor de klas proberen Tim den Besten en Nicolas Veul in 100 dagen te ontdekken wat het leraarschap inhoud en of zij zelf geschikt zijn om docent te worden. Zij worden daarbij bijgestaan door de docenten van het ISG Arcus-college in Lelystad. Deze docenten vertelden in interviews met regisseur Katinka de Maar hoe Tim en Nicolas het deden. Maar zij hadden nog veel meer interessante informatie te vertellen over hoe het is om docent te zijn of te worden en wat daar eigenlijk allemaal bij komt kijken. 

Katinka de Maar heeft op verzoek van Beeld & Geluid op school drie thema's uitgekozen en laat de docenten van het ISG Arcus-college hierover aan het woord. Een nog diepere kijk in de wereld van het onderwijs en heel waardevol voor iedereen die net docent is of het wil worden.

Bekijk de video's

Foto Stefan van der Weide

Jeugdculturen

Stefan van der Weide

Dit schooljaar (20/21) is de jeugdcultuur in Nederland onderdeel van het Havo examenprogramma. Beeld & Geluid op school heeft samen met geschiedenisdocent Stefan van der Weide (Stad & Esch-lyceum in Meppel) een lesvideo gemaakt deze jeugdculturen. De lesvideo is direct inzetbaar in de klas. Het biedt ruimte voor uitleg en discussie, maar laat bovenal zien hoe de jeugd de afgelopen decennia steeds weer veranderde. Kortom, jouw leerlingen hebben er gelijk een beeld bij.   

Nicolaas Veul en Tim den Besten lopen door schoolgang

100 dagen voor de klas - © Diederick Bulstra

100 dagen voor de klas

Docent en regisseur Katinka de Maar filmde Nicolaas Veul en Tim den Besten toen zij zich lieten omscholen tot docent. Deze serie is een pareltje voor het onderwijs. Alle afleveringen zijn terug te zien op het mediaplatform. Maar er is meer! Katinka de Maar koos ook haar favoriete fragmenten.

Bekijk de fragmenten
Foto Hiske Schipper met gitaar

Wij zijn fan van… Hiske Schipper

Deze Groningse dame is docent Nederlands, koeienmelkster én cabaretier. In 2011 won ze als eerste vrouw zowel de jury- als publieksprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Ook in de klas zet ze humor in, een goede grap onthouden leerlingen nu eenmaal makkelijker dan een saaie theorie.

Wij vroegen Hiske drie fragmenten te selecteren die zij graag gebruikt in de klas - Fred en Ria, Arjen Lubach en Ronald Snijder vielen de eer te beurt. Lees meer over Hiske en bekijk de fragmenten. Die kun je zelf natuurlijk ook direct gebruiken.

Bekijk de fragmenten
Logo Frontberichten

Frontberichten - een kijkje in een periode om nooit te vergeten

De afgelopen tijd kregen we middels de serie Frontberichten een kijkje in het leven van tientallen Nederlanders met een cruciaal beroep, die aan de frontlinie stonden in de strijd tegen corona. De video's zijn nu te vinden op het mediaplatform Beeld & Geluid op school. De mooiste items die een echt tijdsbeeld neerzetten. Actueel en handig te gebruiken in de les. Ga naar de onderwijscollectie en zoek op 'frontberichten'.

Naar mediaplatform
Meester Hidde voor boekenkast

Aardrijkskunde met Meester Hidde

Onderwijscurators #1

Aardrijkskunde saai? Niet bij Meester Hidde! Met zijn online raps en vlogs geeft hij dagelijks bijna 18.000 Instagram-volgers een ludiek kijkje in zijn leven als docent. Wij vroegen hem drie aardrijkskundelessen te maken met gebruik met materiaal van ons mediaplatform Beeld & Geluid op school. Nieuwsgierig hoe hij het archief gebruikte om leerlingen te vertellen over droogmakerijen, (sub)urbanisatie en luchtdrukgebieden? Check de video’s van meester Hidde, de eerste van de serie Onderwijscurators.

Contact

Wil je meewerken als curator? Heb je nog vragen of hulp nodig bij het zoeken, vinden en gebruiken? Mail ons gerust: opschool@beeldengeluid.nl.