

30 Jaar commerciële TV
Later lezen
Commerciële tv en radio is niet toegestaan.
Dat verandert op 2 oktober 1989 wanneer RTL Veronique de lucht ingaat. De eerste legale op Nederland gerichte commerciële televisiezender. Hiermee komt een einde aan bijna 60 jaar discussie over het wel of niet uitzenden van dit soort zenders. Waarom heeft dit zolang geduurd? Wat ging hieraan vooraf?
Al sinds het begin is er discussie in hoeverre radio en TV commerciëel mogen zijn.
Dat men bang is voor Amerikaanse toestanden, blijkt uit deze NCRV reportage over Amerikaanse TV uit 1967.
Als bedrijven in plaats van omroepen bepalen wat op TV komt, krijg je alleen programma's die het grote publiek wil zien: Amusement in plaats van cultuur.


Na afloop van het eerste programma komt zo voor het eerst een lijst sponsors voorbij op de Nederlandse TV.
De omroepsters beloven dat ze zullen brengen wat het grote publiek wil: Amusement!
Met het verdiende reclamegeld wordt een omroep opgericht die in 1965 tot het publieke bestel wordt toegelaten: TROS.
Het openingsprogramma met Karin van Wamelen "Een beetje vieren" staat helemaal in het teken van de zee. De naam TROS, het kompaslogo en de TV gids van de omroep blijven tot de dag van vandaag verwijzen naar het TV Noordzee-verleden.
Zoals Ster zelf zegt: "Voor Ster gelden andere (wettelijke) regels dan voor commerciële exploitanten. Ster oefent geen enkele invloed uit op de programmering van de publieke omroep. Dit is strikt gescheiden." Reclames worden ook in beeld gescheiden van de programma's en van elkaar: met beelden van het STER logo vóór en na elk reclameblok, en tussen de reclames zie je beelden van water.
Op de doordeweekse dagen zijn in 1967 vijf blokken reclame met allen een duur van maximaal drie minuten vóór en na het journaal. Drie reclameblokken op Nederland 1 en twee op Nederland 2. Dit levert in het eerste jaar al 25 miljoen gulden op voor de publieke omroep.
Via een telefoonlijn worden Amsterdamse programma's naar Brussel gestuurd.
Via een zogeheten U-bocht constructie worden de programma's naar de Italiaanse radiozender Studio10 gestuurd, waarna de uitzendingen via satelliet wordt teruggezonden naar Nederland, daarna wordt het doorgegeven op de kabel. Nog altijd verwijst de naam van Radio10 naar deze constructie.
Hij neemt zijn sterren en shows mee en begint TV10 dat net als Radio10 zal uitzenden via Milaan.
Dus wordt TV10 op het laatste moment niet toegestaan. Radio 10 en RTL mogen wel, dat zijn écht buitenlandse zenders die je moeilijk kan verbieden Nederlandse programma’s uit te zenden. De programma’s, sterren, maar bijvoorbeeld ook de muziek van TV10, worden in 1990 gebruikt om RTL Veronique om te dopen tot RTL 4.
De omroepen verliezen een kwart van de kijkers en lopen miljoenen aan advertentie-inkomsten mis.
Er wordt meteen ingegrepen om te voorkomen dat alle adverteerders en kijkers weglopen. De komst van RTL zorgt ervoor dat Nederland 1, 2 en 3 compleet op de schop gaan om aantrekkelijk te blijven voor adverteerders.
