

Politieke Spelletjes
Later lezen

Hollanditis

HIstorische Context
Jaren '80

In Hollanditis reis je rond als Heinrich Glühwein en praat je met inwoners en invloedrijke mensen in Europa. Je kan ze aansporen om meer of minder kruisraketten te plaatsen. Daarvoor gebruik je onder andere de F.A.I.T.A.C.C.O.M.P.L.I. (Feiten Analyserende en Inventariserende Telmachine Aangaande Confirmatie van Cruise-missiles Opstelling-Met-Plaatsing- en Lancering Indicatie), een woordspeling op een situatie waar niets meer aan te veranderen valt.

Stemwijzer

Door verschillende stellingen over actuele thema's te beantwoorden, krijg je met de Stemwijzer inzicht hoe Nederlandse politieke partijen denken over kwesties die spelen in de samenleving. Op die manier krijg je een advies welke partij aansluit bij jouw politieke voorkeur voor de verkiezingen.

Leuk om te weten! De digitale stemwijzer uit 1998 werd geïntroduceerd als een computerspelletje om de stemmer wegwijs te maken. Deze reportage van Twee Vandaag laat een zwevende kiezer en politici de stemwijzer uitvoeren.

"Gebruik jij de stemwijzer om te bepalen waar jij op stemt?

Historische Context
Begin 2000

Het VVD Red Nederland Spel

Het VVD Red Nederland spel" speel je niet met het toetsenbord, maar juist door met je muis heen en weer te bewegen. Als je in 2007 het spel speelde, kon je jouw hoogste score uploaden naar de website van de VVD.

Super Wouter


Vooral de aandacht in de details zoals het logo van de PVDA in de opening, de Erasmusbrug in de achtergrond en de variatie aan animaties, maakt Super Wouter een bijzondere inkijk in de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.

KamerGotchi

De aankondiging van KamerGotchi ging al snel viraal.


Er zijn meer dan 19 politici die uit het ei kunnen komen om te verzorgen. Deze versie van de game bij Beeld & Geluid draait op 5x snelheid zodat je veranderingen en interactie makkelijker kan zien.

Super Klaver


De reactie van Jesse Klaver en Geert Wilders zelf op Super Klaver was echter niet erg enthousiast.

HIstorische Context
Jaren '10

Keezer's Quest

Het spel werd onthuld door Arjen Lubach in het 13e seizoen van Zondag met Lubach en is speelbaar via de website www.keezersquest.nl.

In Keezer’s Quest kan je je eigen avatar maken en je hondje een naam geven. Terwijl je loopt door het bos ontmoet je allerlei wezens zoals de bosnimfen, cyclopen, jagers en vulkaanwachters. Iedereen stelt je moeilijk vragen waar je een antwoord op kan geven. Vrijwel geen enkele route door het bos is hetzelfde. Aan het einde wordt je gepresenteerd met de partij die het meeste overeenkomt met jou gegeven antwoorden. Het spel werd wederom gemaakt door de redactie van Zondag met Lubach en programmeur Joost Lubach.

Conclusie (1/3)

Conclusie (2/3)
Gerelateerde verhalen
Bekijk ook

Kerstvakantie: How to be a star
In de kerstvakantie staat Beeld & Geluid in het teken van sterrendom! Ga op de foto als een echte ster in de Pa-pa-paparazzi Fotohoek, krijg een sterrenboost tijdens de Superstar dansworkshop van Lucia Marthas talenten en leer alle kneepjes van het vak tijdens de Sterrenklas door actrice en presentatrice Stephanie van Eer! Kom naar How to be a Star en ontdek de ster die in jou schuilt!